Kim de Meij maakt Zeeland op allerlei manieren veiliger.
Kim de Meij maakt Zeeland op allerlei manieren veiliger.

‘Blijf vooral kalm, dat maakt een dier ook sneller rustig’

Door: Britta Janssen Algemeen

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit vijfde deel vertelt Kim de Meij over haar uiteenlopende bezigheden.

Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Op verschillende manieren. Zo zit ik bij de brandweer als vrijwilliger op post Brouwershaven en Scharendijke. Naast deze functie ben ik hulpinstructeur en veiligheidsfunctionaris bij Veiligheidscentrum Zeeland. Op het trainingscentrum komen mensen om zichzelf te trainen en op te leiden. Wat ik dan doe is zorgen dat iedereen zich veilig voelt, maar ook dat het veilig blijft. Daarnaast zorg ik ervoor dat de oefeningen klaar staan. Denk aan ‘huizen’ klaarmaken voor een brandoefening.”
“Ook ben ik ambulancier bij het Witte Kruis voor de Huisartsen Post. Wanneer de huisartsenpraktijk gesloten is, is de huisartsenpost (hap) geopend en werk ik als chauffeuse van de hap-auto. En verleen ik hulp waar ik kan. Als laatste heb ik inmiddels vier jaar mijn eigen bedrijf. Ik geef instructies voor de hulpverlening van grote huisdieren, zoals schapen, koeien en paarden. Tijdens een oefening geef ik handvatten mee aan brandweerlieden. Hoe ga je met zo’n dier om? Hoe kun je ze uit de sloot halen? Voorbeelden waar je niet snel bij stilstaat.”

Ik doe dit omdat..

“Toen ik jong was, had mijn vader een frietkraam op een boerderij. Daar was ik altijd te vinden. Op de boerderij voelde ik me thuis en wist ik al dat ik hiermee iets wilde doen. Officieel ben ik afgestudeerd in de melkveehouderij. Dit doe ik ook nog steeds. Ik help boeren als ze bijvoorbeeld op vakantie zijn. Heel cliché, maar ik heb echt van mijn passie werk kunnen maken. Het helpen van mensen en de acute zorg die nodig is, dat vind ik prachtig om te mogen doen. Wanneer de nood hoog is sta ik klaar. Bij de brandweer ben ik vroeger eens gaan kijken tijdens een open avond. En sindsdien blijven plakken. Hier zag ik tijdens cursussen dat men niet alles wist van grote huisdieren. Met mijn achtergrond als boer wist ik zelf een hoop. Dus besloot ik mezelf in de hulp van grote huisdieren te verdiepen.”

Hoe kun je zelf een groot dier helpen?

“Dat doe je vooral door het dier rustig te krijgen en zelf rustig te blijven. Dieren kopiëren gedrag, dus zolang je rustig blijft, worden zij dat ook sneller. Wanneer een schaap op zijn rug ligt, zet je hem eerst op zijn billen tegen je aan. Vervolgens zet je hem rustig naar voren op alle vier de poten. Bij een paard is het belangrijk dat je tegen het dier blijft praten en met niet te veel personen om het dier heen gaat staan. In privésituaties raad ik aan om er professionele hulp bij te laten komen. Dit voor eigen veiligheid en die van het dier.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland!

“Zoals ik net al zei, rust en kalmte kan je reden. Bijvoorbeeld bij brand. Blus het zelf als het kan met een blusdeken of brandblusser. Anders naar buiten vluchten en 112 bellen. Als je dit in paniek doet, ontstaan er vaker vervelende situaties. Blijf veilig!”

Kijk voor meer informatie op www.zeelandveilig.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief