Gelijkwaardigheid: kunst bij de Nieuwe Kerk in Middelburg
Gelijkwaardigheid: kunst bij de Nieuwe Kerk in Middelburg (Foto: Edwin Mijnsbergen)

‘Alles klopt. Niks is verkeerd’

MIDDELBURG - Het Stadspastoraat van de Nieuwe Kerkgemeente in Middelburg heeft graffitikunstenaars Vincent Chrisp en Mick Jansen gevraagd een kunstwerk te maken rondom het thema gelijkwaardigheid. De schilderingen werden op zondag 25 juli onthuld op het verdiepte pleintje aan de Groenmarkt.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Het Stadspastoraat van de Nieuwe Kerkgemeente Middelburg werd in 2015 opgericht om een brug te slaan tussen de kerk en de maatschappij. Johan de Koning van het Stadspastoraat zei in 2019, in een interview met deze krant: “ik het heel belangrijk vind dat de kerk weer zichtbaarder wordt in de maatschappij en er ook echt aan meedoet. Ik vind dat de kerk de afgelopen twintig jaar te veel met zichzelf bezig is geweest. Daarom hebben we het Stadspastoraat opgericht.”

Van houten harten naar houten poppen
Het Stadspastoraat ontplooit allerlei activiteiten, van exposities tot concerten. De kunstwerken op het pleintje aan de Groenmarkt maken daar onderdeel van uit. In 2020 trok de Nieuwe Kerk de aandacht met vrolijk beschilderde houten harten. Nu wordt er uitgepakt rondom het thema gelijkwaardigheid. Na de harten van vorig jaar heeft het pastoraat dit keer houten poppen laten maken, vrouwtjes en mannetjes. De poppen zijn gecombineerd met twee kunstwerken op houten panelen, die zijn gemaakt door Vincent Chrisp en Mick Lawrence Jansen, van het creatieve collectief Urban Umbrella.

Gelijkwaardigheid
Het kunstproject sluit aan op een zogenoemd Lange Tafel Gesprek eerder dit jaar, dat gelijkwaardigheid ook als centraal thema had. De Koning: “ook in de kerk streven we naar gelijkwaardigheid. Dat we iedereen zien als gelijken en dat we iedereen behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. Dat is een basisprincipe van de kerk. Maar we zijn gelukkig niet allemaal hetzelfde: de diversiteit is groot. Zo hoort het ook: voor elkaar zijn wij de ander. Die is nooit hetzelfde als wij. Maar die andersheid staat ons samenzijn niet in de weg. Ze is er juist het geweldige resultaat van. Daarom hebben we dit jaar halve poppen gemaakt, die onder de galerij staan. Ze kunnen draaien, als je er een zet aan geeft tenminste. Modellen zijn het: vrouwtjes en mannetjes. Door de beschildering is duidelijk dat ze allemaal anders zijn, maar ze vormen telkens een paar met die van de andere paal. Alles klopt. Niks is verkeerd. Dat komt ook tot uitdrukking in de wandschilderingen: gelijkwaardigheid in diversiteit.”

Relaxed
Graffitikunstenaars Vince en Mick voerden de opdracht met veel plezier uit. Aan het eind van de zondagmiddag blikt Jansen tevreden terug. “Het was een mooie dag. En het thema is gewoon goed: ‘Wij zijn één!’ Het is tof om te merken hoe relaxed de mensen van de Nieuwe Kerk omgaan met de dingen die wij doen. Een onthulling van street art op zondag bleek geen probleem. En dan ook nog met muziek van Zaut Music, ook een nieuw lokaal collectief, waar Urban Umbrella mee gaat samenwerken.”

Het kunstwerk op het verdiepte pleintje naast de Nieuwe Kerk is vrij toegankelijk voor iedereen en is ook te zien vanaf de openbare weg. De panelen en poppen blijven in ieder geval tot de herfst op hun plaats hangen. Meer informatie is te vinden op de website van de Nieuwe Kerkgemeente, nieuwekerkgemeente.nl

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6