De Mawa in de haven van Den Bosch
De Mawa in de haven van Den Bosch Foto: Tijdschiftenbank Zeeland ZB

Gouden Koets terug op Walcheren

Door: Theo Rietveld Algemeen

MIDDELBURG - De Gouden Koets is en blijft van alle Nederlanders. Na een ingrijpende restauratie is het iconische voertuig tussen 18 juni 2021 en 27 februari 2022 te zien op de meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum. In de komende weken wordt aan alle Nederlanders gevraagd welke relatie zij hebben met dit Koninklijke rijtuig. Er zal een pop-up installatie in alle provincie hoofdsteden te zien zijn waarbij iedere bezoeker op vijf verschillende manieren wordt gevraagd naar de toekomst van de Gouden Koets.

DOOR THEO RIETVELD

Het Koninklijke rijtuig is geschonken door de bevolking van Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar inhuldiging op 6 september 1898. Vanaf 1903 maakt het staatshoofd één keer per jaar op Prinsjesdag in Den Haag gebruik van het rijtuig. Daarnaast is het ingezet tijdens geboorten en huwelijken van leden van de Koninklijke familie.Toch is de Gouden Koets één keer op reis geweest. Ze maakte deel uit van een reizende tentoonstelling . Samen met het open rijtuig Crème Calèche, een geschenk van koningin Emma aan haar dochter Wilhelmina, zijn beide rijtuigen tussen mei en augustus 1949 varend aan de Nederlandse bevolking getoond. Op de eerste plaats omdat tienduizenden Oranjefans niet in de gelegenheid waren om de Gouden Koets te  zien tijdens de inhuldiging van koningin Juliana in 1948 in Amsterdam. Uit de opbrengst van de varende tentoonstelling langs diverse steden, kon het Koningin Julianafonds vele projecten van maatschappelijk  en sociaal werk belonen.

Middelburg was op 23 mei de eerste stad waar de bevolking beiden koetsen op een schip kon bewonderen. Op vrijdagmorgen 20 mei 1949 vertrokken de twee rijtuigen vanuit de Koninklijke stallen aan de Hogewal in Den Haag naar de Laakhaven. Daar lag het uit Bergen op Zoom afkomstige binnenvaartschip “Mawa”klaar om de kostbare lading naar Middelburg te brengen. De regionale krant De Stem vermeldt op 17 mei dat de “Mawa”  voor deze gelegenheid is aangepast met loopplanken voor de bezoekers en is de tentoonstellingsruimte  bekleed met vlaslinnen en elektrische verslichting.Op woensdag 23 mei is het dan zover: het afgemeerde schip aan de Rouaansekaai ligt klaar voor het publiek. Als gastheer treedt Jhr. Mr. W.C. Sandberg tot Essenburg. 

De opening werd verricht door Commissaris van de Koningin Jhr. Mr. A.F.C. de Casembroot. Daarna kreeg het publiek de kans om voor 25 cent (plus boekje) beide koetsen en de uniformen van de garderegimenten te bekijken. Twee dagen zagen ruim 10.000 mensen de varende tentoonstelling. Op 27 mei werd doorgevaren naar Vlissingen waar het aan de Houtkade afmeerde. Een dag later stak de “Mawa” de Westerschelde over naar Breskens.  Op 20 augustus keerden beide koetsen terug naar Den Haag naar de ruimtes van de Koninklijke Stallen aan de Hogewal. Op zondag 15 augustus vanaf 12.00 uur komt de Gouden Koets opnieuw naar Middelburg. Nu in digitale vorm in de vorm van een pop-up onderzoeksinstallatie. Dit is een initiatief van het Amsterdam Museum en is bedoeld om zoveel mogelijk Nederlands te vragen naar hun mening over de Gouden Koets en over de toekomst van het iconische rijtuig. De pop-up installatie reist vervolgens door naar andere provinciehoofdsteden. In september is het op bezoek in Zwolle en Utrecht.

Afbeelding: Tijdschriftenbank Zeeland ZB



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief