Portret van dichter P.C. Boutens, in 1923 geschilderd door Max von Seydewitz.
Portret van dichter P.C. Boutens, in 1923 geschilderd door Max von Seydewitz. Foto: M. Bierens, Beeldbank Zeeland ZB

Middelburg miskent zijn grootste dichter

Door: Ad Hanneman Algemeen

MIDDELBURG - Ze moest het toch even melden voordat Simon Mulder met zijn voordracht Beatrijs met Strijkkwartet van Johannes Brahms begon. P.C. Boutens (“oom”) werd namelijk door “betweters in Middelburg”  veroordeeld over zijn oorlogsverleden zonder enige moeite tot onderzoek. Zo weigerden de Middelburgse autoriteiten een straat naar Boutens te noemen, terwijl – zo bleek later die middag afgelopen zondag – een groot aantal steden wél straatnamen naar de in Middelburg geboren en getogen (1870 - Den Haag 1943) dichter kennen.

DOOR AD HANNEMAN

Haar oom pleegde geen enkele vorm van verraad, betoogde Annemarie Adriaanse (1932). Ze hoefde hem ook niet te verdedigen. Dat hadden andere grootheden in de Nederlandse literaire scene ruimschoots gedaan, getuige de vele straatnamen elders. Daarnaast was het Willem Kloosfonds na de oorlog omgedoopt tot het P.C. Boutensfonds. Die bewijzen hadden Middelburg nooit bereikt, of ‘men’ was er Oost-Indisch doof voor geweest, hield ze het gehoor in de Domburgse Johanneskerk voor, alwaar het concert met voordracht plaatsvond. Oom Boutens was bovendien homoseksueel en dat accepteerden de nazi’s niet, getuige de vele transporten van homoseksuelen naar de vernietigingskampen. 

Speaking terms
Boutens wilde alleen on speaking terms blijven met de nazi’s. “Maar hij had in de oorlogsjaren ook een nieuw Duits volkslied geschreven. Dat protesterende alternatief mocht tijdens de oorlog niet genoemd worden. Tot nu toe heeft de familie nooit een woord willen antwoorden op alle aantijgingen. Want dat had toch geen zin”, besluit de kwieke Middelburgse die in een gedicht van Boutens model staat in ‘Het meisje van ogen’. Wat Annemarie Adriaanse niet noemde was het feit dat Beatrijs het lievelingsgedicht was van wijlen Koningin Juliana en dat haar oudste dochter Beatrix waarschijnlijk naar het gedicht is vernoemd.

Zeeuwse Concertzaal
Door de dalende regen noopte Het Feest der Poëzie die zondag te verkassen van de museumtuin naar de kerk. Het gedicht Beatrijs van P.C. Boutens en werd in 1907 opgedragen aan de toen 16 jarige Charley Toorop en haar vriendin Elsje. Wie alsnog getuige wil zijn van de uitvoering Glanzende Geheimenis ter gelegenheid van het 150 geboortejaar van de grote Zeeuwse dichter met Mokum Kwintet onder leiding van Johan Berkhmer kan zaterdag 11 september om 20 uur terecht in De Zeeuwse Concertzaal. Tevens wordt dan – net als in Domburg – de bundel Glanzende Geheimenis gepresenteerd, een keuze uit gedichten van P.C. Boutens door Simon Mulder, voordrachtskunstenaar, leraar klassieke talen en organisator van literatuur en muziekevenementen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief