Afbeelding
Foto: Ellen de Vriend

‘De negen hectare kersen zijn al binnen’

Door: Joep Bremmers Algemeen

ARNEMUIDEN - De Zeeuwse Zonnekers in Arnemuiden heeft zijn 25 hectare boomgaarden op de scheiding van Walcheren en Zuid-Beveland liggen. Het familiebedrijf teelt voornamelijk kersen, maar ook appels en peren.

“Wij hebben 9 hectare kersen. Die zijn er al af,” vertelt Johan Elenbaas. “Dit jaar hadden we door de vele regen in het voorjaar geen volle oogst, maar wel kersen van een goede kwaliteit. Deze week beginnen we met de peren en daar zijn we wel acht weken zoet mee. Samen met zijn broer, hun vader en oom is hij eigenaar van het familiebedrijf, waar ook de vrouwen hun steentje aan bijdragen. “We telen nu twee hoofdrassen peren: de Conference en de Xenia. Die laatste is een concept ras, een kruising van de Triomphe de Vienne en Krier. Een friszoete peer met stevig vruchtvlees.”

Een deel van de oogst wordt verkocht in de eigen landwinkel aan de Langeweg en via fruitautomaten op verschillende plaatsen in Zuid-Beveland. De rest gaat naar een collega die het fruit sorteert en daarna naar The Greenery. De kersen van de Zeeuwse Zonnekers worden nog voornamelijk geplukt door scholieren uit de buurt. “Zij weten dat ze bij ons goed verdienen en we geven ze ook nog weleens een extraatje. De appels en peren worden de laatste jaren voornamelijk geplukt door Bulgaren. Die komen via een uitzendbureau. We zouden liever een vaste ploeg hebben. Nu zijn het steeds weer andere mensen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief