Foto: Ellen de Vriend

‘Gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied’

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Aan de Oude Rijksweg in Nieuw- en Sint Joosland is op het fruitteeltbedrijf van Petra en Jos Mesu begonnen met de oogst van de Conférence-peren. Daarna zijn de Elstar en Sprank-appels aan de beurt.


Het echtpaar is de vierde generatie Mesu die hier teelt. Ze hebben 50 hectare boomgaarden, waar fiftyfifty appels en peren worden geteeld. “Sprank is een nieuwe appel die wij exclusief telen voor Albert Heijn,” legt Petra uit. De voorpluk van de Elstar gaat ook direct naar de Zaanse grootgrutter. “Wat wij plukken ligt morgen of overmorgen in de winkel. Dat is topkwaliteit. We zijn deels afhankelijk van het weer, gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied. Uit voorzorg hangt er toch een hagelnet boven onze Sprank-appels.” 

Het plukteam bestaat uit tachtig mensen, voornamelijk Polen en een paar Bulgaren. Dat is bikkelen, want binnen veertien dagen moeten de peren binnen zijn. Daarna worden ze gesorteerd door een man of twintig en gaat het fruit naar tussenhandelaar Vogelaar-Vredehof. De peren gaan naar Albert Heijn, Scandinavië, Engeland en Duitsland. “De Elstars blijven in Nederland, want in het buitenland lusten ze de zoetzure appels niet.” De Mesu’s regelen zo veel mogelijk zelf. Ze hebben een koelopslag van 1,5 miljoen kilo, waar ook fruit van andere telers wordt bewaard. Verder huisvesten ze hun buitenlandse werknemers op het eigen erf. “Het is veel regelwerk, maar de Nederlandse huisvrouw is er niet meer voor seizoenswerk. Toen ik dertig jaar geleden begon met dit werk was dat wel anders.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6

Vacatures

Meerdere vacatures

Zierikzee, Breda en Oud-Beijerland

Brandwachten en Beveiligers (in opleiding)

Terneuzen

Monteur technische dienst

Roosendaal

Cateringmedewerker

Vlissingen en Rithem

Meerdere vacatures

Zierikzee en Middelharnis