Johanna en Sjaco met hun trofee.
Johanna en Sjaco met hun trofee. (Foto: Ellen de Vriend)

Johanna en Sjaco winnen Zeeuwse Erftrofee

AAGTEKERKE - Johanna Pladdet en Sjaco de Visser uit Aagtekerke hebben de Zeeuwse Erftrofee 2021 gewonnen. Samen beheren zij drie boerenerven in de provincie. Ze kregen de prijs, bestaande uit een schildje en een bijenhotel, woensdag uit handen van gedeputeerde Anita Pijpelink.


De Zeeuwse Erftrofee wordt ieder jaar uitgereikt namens de Boerderijenstichting Zeeland, de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie en Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Dit jaar mocht SLZ een winnaar kiezen. Er werd vooral gekeken naar de bijzondere inzet voor de versterking van de cultuurhistorische waarden, de biodiversiteit op een streekeigen erf en het behoud van landschapselementen.

Jeugdliefde
Johanna vertelt overdonderd te zijn door de prijs die zij samen met Sjaco kreeg. Ze kocht de karakteristieke boerderij in Westdorpe ruim twintig jaar geleden en begon met de restauratie van het historische wagenhuis. Met behoud van authentieke elementen ontstond vakantiehuis Het Wagenhuijs. In samenwerking met Stichting Het Zeeuwse Landschap pakte ze het erf aan. Knotwilgen, hoogstamfruitbomen en meidoornhagen werden aangeplant en houtrillen aangelegd. “Terwijl ik in Westdorpe hard aan het werk was, deed Sjaco in Aagtekerke hetzelfde met zijn boerderij. Hij was mijn jeugdliefde en we ontmoetten elkaar opnieuw. We wonen nu samen in Aagtekerke en hebben sinds kort een boerderij in Zoutelande gekocht om te restaureren.”

Trekpaarden
Projectmedewerker Niek Smits van SLZ en jurylid legt uit dat de Zeeuwse Erftrofee wordt toegekend aan een erfeigenaar en niet aan een erf. Het gaat om hoe ze de cultuurhistorie en streekeigen zaken in stand houden en op maatschappelijk vlak bezig zijn. Johanna gaf de boerderij de nieuwe functie van vakantieverblijf en ent fruitbomen. Sjaco houdt mede het oude ambacht met de trekpaarden in stand en samen maken ze rondritten met bewoners van een woonzorgcentrum met hun paardentram. Zo dragen ze bij aan het behoud van het Zeeuws erfgoed en daarom verdienen ze deze erftrofee!”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6

Vacatures

Onafhankelijk voorzitter (m/v)

Middelburg

Opticien / Assistent Optiek

Vlissingen

Instructeur timmeren

Bergen op Zoom en Goes

C/CE chauffeurs

Bergen op Zoom

Kozijnmonteur

Middelburg