Robert Zonnevylle (voorzitter), Cees Verhage (penningmeester), Koos Meulenberg (secretaris), Ad Verhelst (bestuurslid) en Caroline Melissant (coördinator) van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct (vlnr).
Robert Zonnevylle (voorzitter), Cees Verhage (penningmeester), Koos Meulenberg (secretaris), Ad Verhelst (bestuurslid) en Caroline Melissant (coördinator) van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct (vlnr). Foto: Aangeleverd

Verkiezing zet Zeeuws streekproduct in schijnwerpers

Door: Britta Janssen Algemeen

Op de leukste, meest duurzame of gewoon weg favoriete Zeeuwse streekproducent stemmen kan van 30 september tot en met 10 oktober. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het tweede jaar op rij de online publieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’.

Vissers, kwekers, boeren, tuinders, maar ook slagers, bakkers en bierbrouwers, wijnmakers, de zoutzieder en alle anderen met een Zeker Zeeuws gecertificeerd streekproduct dingen mee voor de titel. ‘Dankzij de coronacrisis kwam lokaal kopen bij de boer in de lift’, laat de stichting weten. Deze trend houdt aan, merkt het stichtingsbestuur. Ze houdt de verkiezing met als doel de streekproducent in eigen dorp of streek zichtbaar te maken voor de consument. ‘Dankzij de eerste verkiezing in 2020 hebben we met alle streekproducenten samen, klein en groot, en alle stemmers culinair Zeeland zichtbaar gemaakt. En we hebben mensen verleid meer Zeeuwse producten te consumeren, want we merkten op dat de verkiezing ook het effect had dat stemmers adresjes met elkaar deelden’, vertelt coördinator Caroline Melissant van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Publieksprijs

Vorig jaar brachten bijna 4000 stemmers waardering uit voor hun favoriete streekproducent, aldus de stichting. ‘Met 641 stemmen werd Zeeuwse Zon in Krabbendijke de winnaar. Gevolgd door Rode Pipo / Select Potato in ’s-Heer Abtskerke en Spelt Bakkerij in Bruinisse.

‘Laat de streekproducent in jouw buurt weten dat je hem of haar waardeert en trots bent op Zeeuwse producten van het land en uit de zee en breng je stem uit.’ Deze verkiezing valt samen met een kennissessie over streekproducenten in de Week van de Streek, van 11 tot en met 18 oktober. Deze week is een nieuw initiatief van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct en Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). De stichting doet een oproep aan alle streekproducenten en voedselmakers in Zeeland het bedrijf en het product in de spotlights te zetten. ‘Een open erf, streekmarkt, streekgerechten op de kaart, filmpje of actie, laten we met elkaar Zeeland in de spotlights zetten’, is de oproep van het bestuur.

Gecertificeerd

De vraag naar gecertificeerde Zeeuwse producten zit volgens de stichting in de lift. De stichting heeft alle gecertificeerde producten op haar website staan: www.keurmerkzekerzeeuws.nl. ‘Zeker Zeeuws Streekproduct is een onafhankelijk en landelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.’

Stemmen voor de verkiezing kan van 30 september tot en met 10 oktober via www.keurmerkzekerzeeuws.nl/stemmen. De uitslag wordt woensdag 13 oktober bekend gemaakt. Activiteiten doorgeven voor de Week van de Streek kan via info@keurmerkzekerzeeuws.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief