Afbeelding

Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

Door: Advertorial Algemeen

DOMBURG - Gemeente Veere heeft deze week de Programmabegroting voor 2022 gepubliceerd. De gemeente heeft een groot aantal maatregelen genomen om ‘het mooie van Veere te behouden en te versterken’. 

Volgens de gemeente gaan de inwoners van Veere niet meer betalen in 2022. De aanslag gemeentelijke belastingen bestaat in het algemeen uit de onroerende zaakbelastingen (OZB), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. De raad heeft vorig jaar besloten om de OZB extra te verhogen met 5% in 2022. De financiële positie is nu dusdanig, dat we deze verhoging een jaar kunnen uitstellen. Voor 2022 volstaat een inflatieverhoging van 1,2%. Ook voor de afvalstoffenheffing kunnen we volstaan met de inflatieverhoging van 1,2%. De rioolheffing voor 2022 blijft gelijk aan vorig jaar. De gemeente Veere behoort hiermee, ook in 2022, tot een van de goedkoopste gemeenten in Zeeland.

Leefbaarheid
Ondanks de fors stijgende kosten in het Sociaal Domein bezuinigt gemeente Veere niet op zorg, omdat het belangrijk wordt gevonden dat ouderen en jongeren die zorg nodig hebben, ook de juiste zorg krijgen. De gemeente zegt ook te willen investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Met een op te richten Duurzaamheidsfonds wil de gemeente geld beschikbaar hebben voor mooie duurzame initiatieven. Daarnaast wordt er onder meer geïnvesteerd op het gebied van cultuur en cultureel erfgoed, parkeren en verkeer. Er is ook aandacht voor de totaalbeleving van de kust; het ophogen van de stranden, nieuwe toiletunits, mooie parkeerterreinen, duinovergangen, douches en bijvoorbeeld gescheiden afvalinzameling op de stranden. Verder zijn er plannen voor investeringen in Westkapelle, Aagtekerke, Oostkapelle en Serooskerke, waar geld gaat naar vijf nieuwe scholen, vier sportaccommodaties, vier dorpshuizen, een zwembad en sportvelden.

Betaalbare koopwoningen
Samen met Zeeuwland wordt gewerkt aan het realiseren van betaalbare koopwoningen binnen een constructie die borgt dat ze ook bij wederverkoop betaalbaar blijven. Gemeente Veere wil met de bouw van de eerste woningen met deze constructie starten in 2022. Er zal ook worden bekeken hoe de druk op beschikbare woonruimte door recreatieve verhuur binnen de kernen kan worden teruggedrongen. Met het tweede woningbeleid wil Veere ervoor zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar blijven voor permanente bewoning.

Op veere.begrotingonline.nl/programmabegroting-2022 is de volledige programmabegroting digitaal beschikbaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief