Studio A58 in Middelburg
Studio A58 in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Middelburg geeft gehoor aan oproep spoedopvang vluchtelingen

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - In Middelburg worden vanaf vandaag met spoed ongeveer honderd vluchtelingen opgevangen. Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg geeft aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de ruimte om noodopvang in te richten. In overleg met Frans Lievens is Studio A58 aangeboden als opvanglocatie.

Met de opvang geeft gemeente Middelburg gehoor aan de dringende oproep die onder andere de burgemeester van de gemeente Westerwolde (Ter Apel), de Commissaris van de Koning en het demissionaire Kabinet afgelopen week hebben gedaan. Zij riepen op om hulp aan te bieden in verband met de verschrikkelijke situatie in Ter Apel. Het college was voornemens om dinsdag een besluit te nemen over de tijdelijke opvang van 200 - maximaal tweehonderdvijfitig vluchtelingen. Gezien de urgentie van dit moment heeft het college het besluit naar voren gehaald. Daarmee kan dit weekend al de opvang voor honderd personen geregeld worden. De andere honderd à honderdvijftig komen eind volgende week naar Studio A58.

Urgentie
Een aantal jaar geleden heeft gemeente Middelburg ook meegewerkt aan de noodopvang van vluchtelingen. Ook nu heeft het COA heeft op dit moment veel te weinig bedden voor de opvang van vluchtelingen. Asielzoekers die in Nederland aankomen, worden opgevangen in het azc in Ter Apel. Van daar uit stromen ze door naar andere azc’s in Nederland. Als gevolg van te weinig bedden in de Nederlandse asielzoekerscentra, stokt de doorstroom uit Ter Apel. Burgemeester Velema (Westerwolde, waar Ter Apel onder valt) heeft alle gemeenten opgeroepen om ruimte beschikbaar te stellen waar het COA noodopvang kan inrichten. Daarnaast heeft het demissionaire Kabinet aan alle burgemeesters gevraagd om snel opvangplekken voor vluchtelingen in te richten. Ook de Commissaris van de Koning van Zeeland heeft dat indringend aan de Zeeuwse burgemeesters gevraagd.

Veldbedden
Gemeente Middelburg stelt dat de nood in Nederland nu zo hoog is dat het onderbrengen van mensen in tenten nabij is: “dat vinden wij niet menselijk en wenselijk. Zeker niet met oog op de herfst en de winter die in aantocht is. Als Middelburg zien wij het als onze plicht om mee te werken aan de opvang van vluchtelingen. En we zijn blij dat we samen met Frans Lievens de verantwoordelijkheid op ons nemen. Frans Lievens is de eigenaar van Studio A58.” De opvang in Middelburg wordt vergelijkbaar met de opvang in de Zeelandhallen in Goes. Het COA plaatst ook in Studio A58 units. Vanwege de versnelde de opvang zijn de units nu nog niet geplaatst. Voor de 100 personen die vanaf zondag naar Middelburg komen, worden tijdelijk veldbedden neergezet. Dit organiseert de VRZ (Bevolkingszorg). De units komen zeer spoedig in de studio te staan.

Half jaar
De opvang geldt voor de periode van een half jaar. Met de mogelijkheid om het met een half jaar te verlengen. Als eerder blijkt dat deze opvang in studio A58 niet langer nodig is, wordt de noodopvang afgebouwd. Vanwege het spoedeisende karakter is de organisatie voor deze eerste opvang in handen van de VRZ. Op een later moment wordt het overgedragen aan het COA.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief