Afbeelding
Foto: Marielja ten Bruggencate

Boom vermorzelt clubhuis, herstel kan nog wel even duren

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG – Na een stormachtige nacht kregen de leden van Scouting Lutemgroep donderdag van de gemeente het bericht dat er schade was aan hun clubhuis. Het gebouw op het Seisbolwerk is geraakt door een grote es en daardoor is het dak en de bovenverdieping zwaar beschadigd. “Alsof een reus zijn vuist in het dak geplant heeft,” zegt Marielja ten Bruggencate, penningmeester van de scoutinggroep.

Het voormalig linnen reinigingsgebouw is sinds 1982 de thuisbasis van Scouting Lutemgroep. Er zijn hier vele avonturen beleefd en vriendschappen ontstaan. Dat het gebouw nu zo onder de vallende boom te lijden heeft gehad doet dan ook bij menig lid en oud-lid zeer. “Ik was geschrokken door wat ik zag en ik weet dat anderen net als ik keer op keer naar de foto’s hebben gekeken, omdat we het zo onwerkelijk vinden.” 

De gemeente is donderdagmorgen meteen begonnen met het opruimen van de takken en boomstammen. Dit moest voorzichtig gebeuren, omdat de es leunde op het gebouw. Dat de es rot was vanbinnen, kon niet ontkent worden. De boom had een holle kern waar een volwassen man gemakkelijk zijn vuist in kon steken. “De wind heeft de bladertooi kunnen vangen en omver kunnen werpen. Dan blijkt zo’n boom echt groot en zwaar en vermorzeld zo’n oud gebouwtje met gemak. Aan de buitenkant kon je niet zien dat de boom ziek en dus zwak was. Volgens ons is het een kwestie van pech. We vinden het dan ook heel fijn dat de gemeente donderdag gelijk is begonnen met opruimwerkzaamheden. Op vrijdag is het dak provisorisch dichtgemaakt en op verschillende punten met stempels gestut. We mogen er voorlopig niet in.” 

Aannemer
De gemeente is opzoek naar een aannemer die tijd en expertise heeft. Het kan nog wel even duren voordat het gebouw in de oude staat hersteld is. De lelievletten liggen nu nog in het water, waardoor de zeilopkomsten gewoon door kunnen gaan. “Een geluk bij een ongeluk. Als de bootmaterialen in het clubhuis hadden gelegen, was de schade aan de inboedel veel groter geweest. Nu valt het relatief gezien mee. Alleen reservemateriaal, de werkbank en gereedschappen die er lagen zijn vernietigd.” Als de boten in december uit het water gehaald moeten worden, zal er een oplossing moeten komen voor de opslag van bootmaterialen en het onderhoud aan de boten. Ook het gemis van twee lokalen zal dan parten gaan spelen. Van verschillende scoutinggroepen en privépersonen heeft Lutem hulp aangeboden gekregen. “Het is hartverwarmend, zoveel lieve reacties. Veel is nog onzeker, maar het komt goed. Daar zijn we van overtuigd.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief