Donker Oostkapelle
Donker Oostkapelle Foto: Herman Nauta

Verrassende Nacht van de Nacht in Oostkapelle

Algemeen

OOSTKAPELLE - Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Al deze bronnen zorgen samen voor ontzettend veel lichtvervuiling. Ondanks alle besparingen en moderne technieken baadt de aarde ’s nachts steeds meer in het kunstlicht.

Waar je 100 jaar geleden in de stad zelfs nog ‘gewoon’ de Melkweg kon zien, is deze inmiddels verscholen voor 60% van de Europeanen en zelfs 80% van de Amerikanen. Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij, hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloedt. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. In Oostkapelle ligt de donkerste plek van Zeeland en één van de donkerste plekken van Nederland. Daar zijn we trots op en we willen het graag zo houden.

Als je echt goed donker zit en je zou alle sterren tellen die met het blote oog zichtbaar zijn, dan kom je uit op ongeveer 2500. In Oostkapelle ligt dat getal rond de 2000. In de meeste delen van Nederland kunnen tijdens een heldere nacht slechts 500 sterren, en in de stad zelfs maar enkele tientallen, geteld worden. Zet alle zintuigen op scherp en kom zelf de schoonheid van de donkere nacht ervaren tijdens één van de twee activiteiten.

Dineren bij kaarslicht
17.00-22.00 uur Strandpaviljoen De Piraat. Kom gezellig dineren bij kaarslicht en beleef een bijzondere avond! Waar mogelijk is de verlichting uit. Alles van de menukaart is te bestellen. De keuken is open tot 20.30 uur. De kosten zijn afhankelijk van de keuze van de menukaart. Reserveer voor een avond op de donkerste plek van Zeeland: 0118-583187. Locatie: Strand Oostkapelle 50.

Wandeling, presentatie en rondleiding sterrenwachten
Om 19.00 uur en om 20.30 uur start er een korte wandeling vanaf parkeerterrein Randduin aan het einde van de Strandweg in Oostkapelle, door de donkere (park)bossen van de buitenplaatsen Berkenbosch en Duinbeek. Aangekomen bij de sterrenwachten van Astronomy Project Oostkapelle volgen een presentatie en rondleiding. Bij helder weer kun je door telescopen naar de vele sterren kijken! Max. 25 personen, vanaf 6 jaar, kunnen per groep mee. De activiteit duurt ongeveer 1,5 uur. In de groep die om 20.30 uur vertrekt, is nog beperkt plaats beschikbaar. De kosten bestaan uit een vrijwillige bijdrage. Meld je voor deze activiteit tijdig aan bij de balie van het Inspiratiepunt Oostkapelle, Joh. de Pourckstraat 2, Oostkapelle; via info@stichtingtuys.nl of tel. 06-24276453.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief