De Jan Minderhoud ATB Toertocht
De Jan Minderhoud ATB Toertocht Foto: PR

Jan Minderhoud ATB Toertocht: naar plekjes waar je niet vaak komt

Door: Daniël Wissel Algemeen

OOSTKAPELLE – Tradities zijn er om in stand te houden en dus keert op 6 november, de eerste zaterdag van de maand, de Jan Minderhoud ATB Toertocht na een jaar afwezigheid weer terug. En daar is François de Dreu, één van de organisatoren, maar wat blij mee. “We zijn laaiend enthousiast dat we weer lekker kunnen fietsen!”

DOOR DANIËL WISSEL

Want ondanks dat ze er maar een jaartje tussenuit zijn geweest, was dat wel een grote teleurstelling. In 2020 waren ze er al helemaal klaar voor. “Alles was geregeld. Drie weken voor de start, werden alle evenementen afgelast.” En dus schoof de zesde editie, ter ere van Jan Minderhoud, een jaartje door. “Sinds 2015 is deze tocht vernoemd naar hem. Jan was een echte Oostkapellenaar, dit is een eerbetoon voor zijn werk. Hij heeft veel voor ons betekend.”

Teamprestatie
En ze hebben zichzelf, met een mooie uitgestippelde route, opnieuw overtroffen. Zonder al te veel te verklappen, neemt De Dreu ons in gedachte mee. “We komen weer langs prachtige natuurgebieden, op plekjes waar je anders nooit komt. Voor sommige gebieden krijgen we eenmalige toestemming, van landeigenaren en Staatsbosbeheer. Het Veerse Meer, de Manteling en Schoonoord zien we sowieso, de rest blijft een verrassing!” De start van de 32 of 53 kilometer durende tocht is zoals gebruikelijk in Oostkapelle, aan alles is gedacht. “Onderweg is er een verzorgde tussenstop en na afloop spuit de brandweer alle fietsen schoon, zodat ze weer klaar zijn voor de volgende rit.” Als voorzitter van de werkgroep en bestuurslid van DOK Oostkapelle, is dit voor De Dreu het mooiste wat er is. “Ik ben zelf ook fanatiek fietser, hoe mooi is het dan dat je dit mag doen? Walcheren is prachtig, helemaal om doorheen te fietsen.” Maar hij doet het zeker niet alleen, benadrukt hij. “Het is echt een teamprestatie die we samen neerzetten. Een goed team, met fantastische vrijwilligers.”

Sportief bezig
Zelf zou hij de route als echte fietsliefhebber natuurlijk ook willen rijden, maar op de dag zelf is hij toch echt druk met andere dingen. “Op die zaterdag heb je toch een hoop verplichtingen, maar ik ga hem zeker een andere keer nog doen.” De afgelopen periode kreeg hij geregeld dezelfde vraag op zich afgevuurd, vertelt hij. “Het gaat toch wel door? De mensen hebben er echt weer zin in en wij ook!” Een stukje gezelligheid dat we de afgelopen twee jaar regelmatig hebben moeten missen. “Iedereen heeft toch behoorlijk geïsoleerd geleefd, dan is het wel lekker om onderling weer gezellig en sportief bezig te zijn. Dat blijft voor mij de grootste drijfveer.” En dat geeft De Dreu, ook na al die jaren, nog steeds een goed gevoel. “Lekker buiten bezig zijn en samen bewegen, de mensen een fantastische dag bezorgen.” Complimenten doen natuurlijk iedereen goed. “Als ze met een glimlach op hun gezicht naar huis gaan en zeggen dat alles weer goed geregeld was, zijn wij tevreden.” De organisatie gaat opnieuw uit van 300 deelnemers, voor de twijfelaars houdt hij met alle liefde nog even een pleidooi. “Fietsen door de mooie omgeving van Walcheren, een beter begin van je weekend is er toch niet?” Inschrijven kan via de website of op de dag zelf.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief