René Romijn
René Romijn Foto: Ellen De Vriend

Is verhuur via Airbnb een vloek of een zegen?

Door: Ellen De Vriend Algemeen

Bordjes met ‘Zimmer frei’ en ‘Kamers met ontbijt’ hangen van oudsher overal op Walcheren. Particulieren stellen vakantiewoningen, studio’s, appartementen, strandhuizen en tuinhuizen beschikbaar voor verhuur. Doordat dit jaar de ‘Wet recreatieve verhuur woonruimte’ is aangenomen hebben gemeenten meer middelen in handen om de verhuur aan te pakken, zeker wanneer woonruimte zo schaars is.  

DOOR ELLEN DE VRIEND

Het gaat niet over B&B’s, want daarvoor is het beleid voor de Middelburgse binnenstad vastgelegd in het bestemmingsplan. Het gaat ook niet over hotels. De gemeente Middelburg wil juist beleid maken voor de kleinschalige toeristische verhuur van woonruimte, waar de eigenaar veelal niet zelf woont. Vorige week hielden ze hiervoor een online peiling via de site www.doemee.middelburgers.nl. Dit omdat het aantal verhuurde ruimtes de afgelopen decennia flink steeg, want verhuren is big business. Bij de gemeente Middelburg zijn 220 van deze verhuuradressen bekend, waarvan 163 in de binnenstad. Wanneer je zelf zoekt geeft Airbnb echter meer dan 300 accommodaties aan.

Generaal pardon
“In Middelburg leven we van het toerisme, dus moeten we dit wel op een nette manier doen,” vindt René Romijn van ApartHotel Waepen van Middelburg. Hij verhuurt negen studio’s/appartementen in het centrum en vertelt dat hij aan veel eisen moet voldoen, zoals brandbeveiliging (10.000 euro per jaar), legionellapreventie en Buma/Stemra (170 euro per jaar). “Middelburg kiest voor een generaal pardon en een uitsterfbeleid. De particulier die zijn pand verkoopt, verliest dan de vergunning om te verhuren. Daarmee tref je alleen de particuliere verhuurders, niet de professionele belegger, want die heeft zijn vastgoed en de exploitatie in verschillende BV’s ondergebracht.” Romijn vindt dat er zeker in een tijd van woningnood een eerlijker beleid moet komen voor de verhuur. Hij vindt een 30-dagen verhuur zoals in Amsterdam een gepaste middenweg, maar vindt ook dat er eisen gesteld moeten worden aan brandvoorzieningen.

Geen afname
De gemeente Veere heeft vorig jaar de verhuurregels al aangescherpt. Tweede woningen mogen alleen nog door de eigenaar zelf gebruikt worden. Inwoners van de gemeente mogen sinds het voorjaar van 2020 nog maar twee kamers verhuren aan maximaal vijf toeristen, daarvoor waren dat nog vijf kamers aan maximaal tien gasten. Bovendien moet iedereen die kamers verhuurt aan vakantiegangers een vergunning hebben. Verhuurders moeten zorgen voor parkeergelegenheid op het eigen terrein. Toeristen onderbrengen in een verbouwde garage mag ook niet meer, tenzij de garage een woonbestemming heeft.

Regels aangescherpt
Bij de gemeente Veere zijn 981 adressen bekend, althans in 2019 want recentere cijfers zijn er nog niet. De meeste zomerwoningen zijn te vinden in Domburg (169), gevolgd door Zoutelande (129) en Westkapelle (66). Opvallend is dat er in Veere slechts vijf adressen zijn, net zoveel als in Gapinge. Van kamerverhuur zijn 410 adressen bekend met 644 verhuureenheden. Ook hier voeren Domburg (182 eenheden) en Zoutelande (100) het rijtje weer aan, gevolgd door Oostkapelle (85). In Veere worden 24 eenheden verhuurd. “De gemeente Veere heeft alleen de regels aangescherpt voor de recreatieve kamerverhuur. Die regels leiden niet tot een afname van het aantal aangebonden kamers, maar waarschijnlijk wel tot een beperktere groei,” laat een woordvoerder weten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief