Wethouder Aalberts ontvangt het boek uit handen van Gerard van Keken
Wethouder Aalberts ontvangt het boek uit handen van Gerard van Keken Foto: Veronica Frenks

Van Oxhoofd tot Kattekop: verborgen verhalen over de geschiedenis van de Zeeuwse wijnhandel

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - In de week van het Zeeuwse boek (10 t/m 20 november 2021) verscheen het boek ‘Van Oxhoofd tot Kattekop, geschiedenis van de Zeeuwse wijnhandel’. In het boek kiezen achttien auteurs, vanuit verschillende disciplines en invalshoeken, aan de hand van objecten een tot dusverre verborgen verhaal over de geschiedenis van de Zeeuwse wijnhandel. Van spreukbeker tot fopkannetje, proceszakje en schilderij, naar gevelstenen en een briefhoofd, het boek is als een ontdekkingsreis in een museum met als thema ‘wijnhandel’ en een tijdreis vanaf de Romeinen, via de middeleeuwen naar het heden. Fotograaf Ruden Riemens fotografeerde de voorwerpen op verrassende wijze. De verhalen eindigen bij de hedendaagse Zeeuwse wijnboeren die vanuit hun wijngaarden regionale wijn verkopen.

Het boek is het resultaat van diverse symposions die professor Arjan van Dixhoorn van het University College Roosevelt en Gerard van Keken van de Stichting Smaek van Zeêland de afgelopen jaren organiseerden bij het historisch wijnfestival Middelburg.  Eén van de conclusies en tegelijkertijd wensen was dat meer onderzoek nodig is naar de geschiedenis van de Zeeuwse wijnhandel. Het boek is één van die wensen, die is uitgekomen. De geschiedenis van Zeeland ziet er door een wijnglas anders uit.

De woorden Oxhoofd en Kattekop die in de titel verwerkt zijn, kunnen worden beschouwd als de symbolen van de geschiedenis van de wijnhandel. Een oxhoofd is een inhoudsmaat in de vorm van een groot vat dat vroeger gebruikt werd en een kattekop is een andere benaming voor een bolvormige antieke wijnfles met een slanke hals en een hoog opgestoken bodem.Het boek is uitgegeven door het Paard van Troje in Goes en de (eind)redactie van het boek was in handen van Gerard van Keken en Veronica Frenks, die beiden ook een artikel verzorgden.

Het boek werd gisteren gepresenteerd in het stadhuis van Middelburg. Wethouder Johan Aalberts ontving het eerste exemplaar van het boek uit handen van Gerard van Keken.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief