Middelburgse jeugd worden aangesproken door de politie op de Pottenbakkerssingel
Middelburgse jeugd worden aangesproken door de politie op de Pottenbakkerssingel Foto: Politie Zeeland-West Brabant

Jonge onruststokers weggestuurd door politie op Pottenbakkerssingel in Middelburg

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - De politie heeft zondagavond rond 18.00 uur een groep van enkele tientallen jongeren weggestuurd uit het centrum van Middelburg. De groep zorgde in de omgeving van winkelcentrum Tref aan de Pottenbakkerssingel voor overlast.

De politie arriveerde rond 18.00 uur met meerdere eenheden bij het winkelcentrum na meldingen van overlast door jongeren en vuurwerk. Volgens de agenten waren veel van de jongeren bekenden van de politie. De overlastgevende groep werd vervolgens gevorderd het centrum van Middelburg te verlaten. Het is niet de eerste keer dat er sprake is van overlast door jongeren rondom het winkelcentrum in Middelburg. Eerder liet de gemeente Middelburg bezig te zijn met een plan van aanpak om de overlast tegen te gaan.

De overlast in het gebied speelt al langer en krijgt sinds de zomer van dit jaar meer aandacht. Met name in het gebied rondom de brug tussen de Pottenbakkerssingel en de Beenhouwerssingel zijn er regelmatig incidenten, en in het Geeregebied dat ernaast ligt. Een rondgang langs ondernemers in het gebied leerde in augustus dat ze vrijwel allemaal wel enige hinder ondervinden, maar dat de problemen divers van aard zijn. De ene keer gaat het om jonge kinderen die rondhangen in een winkelcentrum en wat brutaal en baldadig zijn, soms juist om wat oudere jeugd die zich bedreigend en intimiderend opstelt. Ondernemers voelen er weinig voor om zich met naam en toenaam te laten citeren, maar ze zijn het er over eens dat er meer toezicht zou moeten komen. Of dat politie is, BOA’s of een ingehuurde beveiliger maakt niemand veel uit. “Het gaat erom dat de jongeren op hun gedrag kunnen worden aangesproken”, zegt een medewerker van een van de winkels.

In september kwam er vanuit de gemeente met ambtenaren van de afdeling Openbare Orde & Veiligheid, de afdeling Handhaving en de wijkmanager Binnenstad een plan van aanpak om de overlast terug te dringen, in samenwerking van Welzijn Middelburg (jongerenwerk), Woongoed (wijkbeheerder) en de wijkagent. Sinds het voorjaar bezoekt de politie het gebied meerdere keren per dag. En treedt de politie op bij grove overlast of licht crimineel gedrag. Ook welzijnswerkers hebben het gebied regelmatig bezocht. Woongoed heeft een camera opgehangen bij de portiek en de voordeur is verstevigd. De jongeren hebben zich daarna van de Geere meer verplaatst naar Tref. De ondernemers daar hebben een beveiliger ingeschakeld om toezicht te houden. Daardoor zijn de jongeren ook weer meer richting de Geere gegaan.

De samenwerkende partijen schreven toen dat zij zich zouden gaan richten  op persoonlijke gesprekken met de jongeren, en op onderzoek naar de mogelijkheid om in bepaalde gevallen een gebiedsverbod op te leggen. De politie brengt huisbezoeken aan de ‘koplopers’ van de groep. Om ook op die manier de ouders op de hoogte te brengen van het gedrag van hun kinderen. Welzijnswerkers richten zich meer op de ‘meelopers’ via gesprekken in jongerencentra. Ook de mogelijkheden voor cameratoezicht vanuit de gemeente wordt onderzocht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief