Sandra van der Broek, leerkracht onderbouw Palmenhof
Sandra van der Broek, leerkracht onderbouw Palmenhof Foto: Edwin Mijnsbergen

Kleinschaligheid als grote troef bij de Palmenhof en ‘t Groentje in Sint Laurens

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

SINT LAURENS - Het zijn zorgelijke tijden voor basisscholen. Op veel scholen worden regelmatig kinderen naar huis gestuurd vanwege de oplopende coronabesmettingen. De situatie is zo zorgelijk dat  Pim van Kampen van Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland (CPOZ) vorige week niet uitsloot dat sommige scholen zelf dicht zouden gaan, als ze daar niet toe zouden worden gedwongen door de overheid. Ook op basisschool Palmenhof en bij de inwonende peuterspeelzaal ‘t Groentje in Sint Laurens zijn er zorgen. Alle noodzakelijke maatregelen zijn genomen, maar er zijn dit schooljaar nog geen leerlingen of peuters naar huis gestuurd. De kleinschaligheid van school en speelzaal blijkt een troef te zijn.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Het is rustig, deze donderdagmorgen in basisschool de Palmenhof, maar wel gezellig. Het is de dag voor de zoveelste persconferentie, waarin de overheid weer nieuwe coronamaatregelen aankondigt. “Je bent net te laat”, lacht de leerkracht die me ontvangt bij de deur. “We hebben net pepernoten gebakken”. In de centrale aula van het schoolgebouw zitten leerlingen van verschillende leeftijden rustig te werken in kleine groepjes. De wat oudere kinderen zijn bezig op laptops, de kleinsten zijn aan het knutselen, samen met een juf. Het voelt behaaglijk in de ruimte, maar de ramen staan wel open. Hier wordt duidelijk gelet op voldoende ventilatie. “We hebben dit schooljaar gelukkig nog niemand naar huis hoeven sturen”, zegt de juf. “Ouders mogen nu even niet meer in het gebouw komen en de kinderen blijven allemaal in hun eigen klas of hoekje. Een kleine school heeft zo z’n voordelen.”

Een peuterspeelzaal als vereniging
Dat zegt ook schooljuf Sandra van der Broek, leerkracht in de onderbouw van Palmenhof. “Juist door de kleinschaligheid draait alles hier om laagdrempeligheid, samenwerking én medewerking. Wij als onderbouw werken nauw samen met deze peuterspeelzaal, die onder leiding staat van Desiree van der Werf, een zeer ervaren en gedreven kleuterleidster. Die uitwisseling is erg fijn, en zinvol. We hebben hier vaak meerdere kinderen uit hetzelfde gezin, van verschillende leeftijden. Die kunnen hier hun eigen ding doen, maar door de samenwerking voelt het voor hen dan toch een beetje als thuis. De kinderen van de Palmenhof lezen hier bijvoorbeeld regelmatig voor aan de kleintjes. Dat is toch mooi?” Het bijzondere van speelzaal ‘t Groentje is het feit dat het een vereniging is. Van der Broek: “die vereniging werd begin jaren 90 opgericht door ouders hier in Sint Laurens, uit onvrede met de bestaande kinderopvang. Eerst zat ‘t Groentje in de bibliotheek, sinds een jaar of zes in de Palmenhof. Er wordt geen winst gemaakt. Van de opbrengsten worden de vaste lasten bekostigd. Ouders betalen 30 euro per maand, en ze werken, op vrijwillige basis, allemaal mee in een roulatiesysteem. Dat werkt heel goed. Het vergroot de betrokkenheid. Als mensen dat echt niet willen kunnen ze het afkopen voor een paar euro. Maar eerlijk is eerlijk: momenteel is het ‘t Groentje wel iets té kleinschalig. Er zijn momenteel nog maar tien peuters. Wat dat betreft zouden we heel blij zijn met nieuwe aanwas. Iedereen is hier welkom, ook kinderen van buiten Sint Laurens!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief