Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Een woning en een B&B in voormalige hervormde kerk in Middelburg

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - “Een echte functie heeft dat hoge stuk daar niet, maar het is misschien wel het vetste plekje in het pand. Ik ga daar straks nog vaak zitten in ieder geval, al is het maar om gewoon een beetje ‘te zijn’ Daar overzie je toch alles?”

Het enthousiasme van Lies Bekkenkamp werkt heel aanstekelijk, dát merk je meteen, als je kennismaakt met deze dame. Bekkenkamp kocht vier jaar geleden samen met haar man Peter de voormalige hervormde kerk aan de Vogelstraat in Middelburg. Het gebouw, uit 1914, was een bouwval op dat moment. Niks meer, niks minder. Door allerlei omstandigheden lag het tempo van de verbouwing in de periode kort na de aankoop nog vrij laag, maar daar is het afgelopen jaar verandering in gekomen. Waar het stel in het begin vrijwel alles zelf deed, wordt er nu samengewerkt met een aannemer. Lies, die zelf bouwkundige is, klinkt tevreden. “Nu gaat alles opeens erg hard.” Lies en Peter hopen in maart de twee gastenverblijven te openen, die overigens maar een klein oppervlak van het geheel beslaan. De rest van de voormalige kerk wordt een woning voor het gezin Bekkenkamp zelf. Nu wonen Peter en Lies al dik drie jaar in een keet naast de bouwplaats, met hun drie kleine kinderen.

Enthousiast
Maar dat enthousiasme dus. Lies legt tijdens korte rondleidingen graag uit wat er op dit moment al te zien valt en wat alles moet gaan worden. Ze ziet het zelf al helemaal voor zich. Tijdens mijn bezoek wordt er juist een ijzeren trap uit de 19e eeuw gemonteerd tussen begane grond en eerste verdieping. “Die heb ik in Duitsland op de kop getikt, via Marktplaats. Die past precies!” Ze laat vervolgens de binnenkant van de twee kerktorentjes zien. “We overwegen om daar een soort klimwand in te maken.” Zo visualiseert Lies doorlopend alle hoeken van de voormalige kerk en de toekomstige woning. Ze is de eerste om toe te geven dat er veel komt kijken bij het project, en dat er ook genoeg tegenslagen waren, maar met de finish in zicht voelt ze dat haar droom, om ooit zelf in een oude kerk te gaan wonen, zal uitkomen. Ze kan niet wachten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief