Sportbelangen Middelburg op bezoek in het Olympisch Stadion.
V.l.n.r. Wim Groenewegen, Henk Cosijn, Jos Joosse, Cor Bostelaar, Jan Caljouw en Jan Bostelaar
Sportbelangen Middelburg op bezoek in het Olympisch Stadion. V.l.n.r. Wim Groenewegen, Henk Cosijn, Jos Joosse, Cor Bostelaar, Jan Caljouw en Jan Bostelaar (Foto: Collectie Rob van Hese)

Voetbalicoon Wim Groenewegen overleden

MIDDELBURG - Op zaterdag 15 januari overleed op 84-jarige leeftijd Wim Groenewegen. Clubicoon van vv Zeelandia Middelburg en onderdeel van Het Gouden Middelburg, dat drie keer landskampioen van de amateurs werd. Wim werd in 1946 op 9-jarige leeftijd lid van MV & AV Middelburg, de voorloper van v.v. Zeelandia Middelburg. Toen Wim 17 jaar oud was debuteerde hij in het eerste elftal.


Daarna maakte Wim een overstap naar aartsrivaal V.C. Vlissingen, dat toen al in de eerste klasse speelde. Met Vlissingen werd hij in 1962 kampioen. Wim viel op en maakte de overstap naar NAC. Daar speelde hij onder andere met Daan Schrijvers, Leo Canjels, Theo Lazeroms en Kees Rijvers, allemaal internationals. Wim speelde 86 wedstrijden voor NAC. 

Maar, Wim en zijn vrouw wilden weer in Middelburg gaan wonen. In 1966 kwam hij terug bij Middelburg en hij werd de architect van Het Gouden Middelburg. Dit team werd drie keer landskampioen bij de amateurs, waarvan twee keer met Wim in de gelederen. Wim speelde weer samen met zijn broers Sjaak en Ko (keeper en verdediger).

Wim stopte met zijn actieve voetbalcarrière toen hij 32 jaar was. Maar eigenlijk kon hij nog jaren mee. Wim werd trainer bij Kloetinge, speelde toch nog een paar jaar bij De Noormannen, samen met Rob Moens (spits van Vlissingen, heel Middelburg sidderde) en Juul Vogel, die jarenlang samen met Wim de Vos en Bert Pentury de gevaarlijke aanval van Middelburg vormde. Wim werd opnieuw trainer, bij De Noormannen. En net als zijn enkele maanden geleden overleden ploeggenoot Jan Bostelaar ging hij werken als terreinbeheerder van de sportvelden.

Nog niet zolang geleden was Wim regelmatig te vinden op de velden bij Zeelandia Middelburg. Als tachtigplusser voetbalde hij met ons 45+ team, waar hij vanaf het eerste moment de trainingen verzorgde. Met een inzet en gedrevenheid die hij altijd bij zich droeg. En zijn slimheid en zijn fluwelen passes.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6