Vrijwilligers Voedselbank Walcheren
Vrijwilligers Voedselbank Walcheren Foto: Ellen De Vriend

Sluiting dreigt voor Voedselbank Walcheren

Door: Ellen De Vriend Algemeen

MIDDELBURG – Voedselbank Walcheren moet mogelijk stoppen. Het huidige pand op het Siloplein aan de Kleverskerkseweg in Middelburg is in een zeer slechte staat en voor een nieuwe, duurdere ruimte is geen geld. De nijpende situatie staat binnenkort op de agenda van de drie gemeenteraden op Walcheren, maar voorzitter Emmy de Kraker heeft er een hard hoofd in.

DOOR ELLEN DE VRIEND

“Onze huidige loods is in een erbarmelijke staat. Het dak stort vandaag of morgen gewoon in. Het lekt, is voorzien van asbest en we hebben ook overlast van ratten en muizen die door alle kieren en gaten naar binnen komen,” legt De Kraker uit. “Vorige winter hebben we al onze voedselvoorraden in ijzeren containers gezet, zodat de voedselveiligheid gewaarborgd bleef. Maar het betekende wel veel extra werk voor onze vrijwilligers.”

Kledingbank
Achter de huidige loods van de Voedselbank staat een loods die nog gerenoveerd moet worden, maar in beeld is voor een gezamenlijke ruimte van de Voedselbank en de Kledingbank Zeeland, die per 1 juli uit het pand aan de Ravensteijnweg 1A weg moet omdat dat is verkocht. De Kraker verwacht dat voor de eventuele nieuwe locatie, na de verbouwing, zo’n 100.000 euro huur per jaar betaald moet worden. “De helft daarvan komt dan voor onze rekening, terwijl wij vorig jaar aan huur 14.184 euro betaalden. Aan energie betalen wij nu 12.000 euro in die lekke loods en we krijgen 22.000 euro subsidie van de drie gemeenten bij elkaar. Dan zie je dat we nu dus ook al niet uitkomen zonder giften en sponsors. Het is niet zo dat we op het laatste moment aan de bel trekken. Het probleem is al jarenlang bekend.”

Onvoldoende
De gemeenten Veere en Middelburg willen de subsidie aan de Voedselbank wel verhogen, maar Vlissingen kan dat niet omdat het een Artikel-12 gemeente is. “Dat terwijl het merendeel van onze afnemers uit Vlissingen komt. Maar de twee andere gemeenten willen het Vlissingse deel er niet bij pakken. Dat begrijp ik ook wel, maar het betekent ook dat wij geen kant op kunnen. Wij hebben geen inkomsten, alleen giften en subsidies en sponsoren zijn vaak niet bereid om te betalen voor een huurverhoging. Voor de Kledingbank gaat hetzelfde verhaal op. Zij hebben ook onvoldoende budget om een fors hogere huur op te kunnen hoesten. Als bestuur zijnde proberen we overal op Walcheren wel aan te kloppen, maar het is lastig. Onze hoop is gevestigd op Vlissingen of op een partij die de loods als sociale investeerder wil verhuren voor een betaalbare prijs. Als er geen oplossing komt moeten we stoppen. Dat willen we niet want cliënten rekenen er op dat we elke week open zijn.”

Verdeelplaats
Momenteel doen 188 echtparen en gezinnen een beroep op de Voedselbank. De Kraker en alle andere vijfenzestig medewerkers werken er vrijwillig. De locatie in Middelburg is ook opslag en verdeelplaats voor andere Voedselbanken in Zeeland. Voedselbank Walcheren is opgericht in 2004 en had eerst uitdeelpunten in de drie gemeenten. In de huidige loods zitten ze ongeveer twaalf jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief