Jan-Willem de Witte en Marjolein van Sluijs.
Jan-Willem de Witte en Marjolein van Sluijs. Foto: Marielja ten Bruggencate

‘We hebben altijd veel hulp gehad’

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

GRIJPSKERKE – Op 100 meter afstand van Zeelandplant in Grijpskerke staat het gerenoveerde huis van Jan-Willem de Witte en Marjolein van Sluijs. Samen runnen zij Zeelandplant. Met een goede taakverdeling weten ze het beste in elkaar naar boven te halen.

Op de website van Zeelandplant staat dat jullie echte Zeeuwen zijn. Jullie zijn hier geboren en opgegroeid?

Jan-Willem: “Mijn zussen en ik zijn geboren in Grijpskerke en mijn ouders wonen nog altijd in hetzelfde huis als waar ik geboren ben. Mijn ouders zijn altijd een ondernemende mensen geweest en zijn dat gelukkig nog steeds.” 

Marjolein: “Ik ben geboren in Zoutelande in een gezin met zes kinderen. Toen ik wat ouder werd had ik een hechte vriendinnengroep waarmee ik veel leuke dingen deed. We gingen vaak met een groep jongens uit Grijpskerke naar de discotheek Jojo in Zoutelande. Dat was erg gezellig. Uit die twee groepen zijn meerdere stelletjes ontstaan, waaronder Jan-Willem en ik.”

Waren jullie meteen verliefd op elkaar?

Marjolein: “Hahaha, nee. We waren een van de laatste uit de groep die een relatie kregen. Er was niet zoveel keus meer over.” 

Jan-Willem: “Tijdens Koninginnedag in 1995 kregen we verkering. In die tijd werd Koninginnedag nog echt gevierd. We gingen ook regelmatig met de groep naar het strand in Zoutelande of naar een terrasje in Middelburg. We zien en spreken elkaar nog regelmatig.”

Jullie waren 18 en 19 toen jullie verkering kregen. Wisten jullie toen al dat je samen een bedrijf zouden gaan runnen?

Marjolein: “Ik had Juridische Dienstverlening gestudeerd en werkte op een assurantiekantoor. Maar ik kwam er al snel achter dat hele dagen op een kantoor zitten niets voor mij was.” 

Jan-Willem: “Mijn vader kweekte, naast zijn werk, planten op een lapje grond. Hij leerde mij hoe hij dat deed en zo ben ik ook planten gaan opkweken. Soms met stekjes uit het gemeente plantsoen. Ik vond het leuk om te doen. Ik heb de opleiding middenstandsonderwijs aan het Delta College gevolgd en in 1997 startte ik mijn eerste onderneming Boomkwekerij Jan-Willem de Witte. Daarna heb ik nog de tuinbouwschool in Breda gedaan.”

Zeelandplant is dus als het ware ontstaan uit een stekje?

Jan-Willem: “Zo kun je dat wel zeggen ja. In de eerste jaren gingen Marjolein en ik met de Opel Kadett en een aanhangwagen naar kwekers in Brabant om inkopen te doen. We kwamen dan ’s avonds laat thuis en zorgden dat de klanten de volgende morgen hun bestellingen kregen. Mijn eerste kas kocht ik van de voormalige kwekerij Veldzigt in Middelburg. Ik kreeg daarbij hulp van mijn vader en van Marjoleins vader. Toen er een stuk grond van de kerk in Grijpskerke vrij kwam, kon ik dat pachten. In 2009 zijn we onder de naam Zeelandplant verdergegaan. Marjolein werkte naast haar baan zoveel mogelijk mee in de zaak. Later ging ze fulltime meedraaien.”

Marjolein: “Ik ben nu elke dag op de kwekerij te vinden. We hebben ongeveer twintig mensen in dienst en die zijn heel gedreven in hun werk. Het is een geweldig team, waar we zeker niet zonder kunnen. We hebben altijd veel hulp gehad en de mogelijkheden die zich voordeden met beide handen aangegrepen.”

Jan-Willem: “Hoewel ik in eerste instantie degene was die met de planten bezig was, zit ik nu voornamelijk op kantoor waar ik onder andere de inkoop doe en orders verwerk. Zo hebben we allemaal een eigen taak en dat bevalt goed.”

Van wie heb je de meeste hulp mogen ontvangen?

Marjolein: “Mijn vader kwam bijna elke dag helpen op de kwekerij. Hij was elektricien en kon alles maken en repareren, hij was erg handig. Helaas is hij overleden.” Jan-Willem: “Marjoleins vader en mijn vader hebben altijd veel gedaan en mijn vader helpt nog steeds waar hij kan. Zonder de hulp van onze ouders en de goede samenwerking met andere ondernemers en klanten hadden we met Zeelandplant niet zover kunnen uitgroeien.”

De laatste vraag is altijd dezelfde: Met wie zouden jullie eens aan de keukentafel willen zitten?

Marjolein: “Ik heb veel respect voor koningin Máxima. Hoe zij van een gewone studente is uitgegroeid tot waar ze nu staat, moet geen gemakkelijke weg zijn geweest. Ik denk dat zij ook altijd aanstaat en weinig rust heeft.” 

Jan-Willem: “Mathieu van der Poel, want hij is een topsporter die veel moet doen en laten om te kunnen presteren. Ik denk dat topsport veel overeenkomsten heeft met ondernemen, want ook wij moeten veel doen en laten om het bedrijf tot een succes te maken.”[n]

Naam:
Marjolein van Sluijs

Leeftijd:
45

Gezin:
Partner van Jan-Willem de Witte en moeder van Kevin (14) en Jordy (11)

Hobby’s:
Ik heb weinig tijd voor hobby’s, maar op mooie dagen ga ik graag naar het strand

Naam:
Jan-Willem de Witte

Leeftijd:
46

Gezin:
Partner van Marjolein van Sluijs en vader van Kevin (14) en Jordy (11)

Hobby’s:
Mountainbiken, hardlopen en voetballen met de jongens



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief