Scalda Middelburg
Scalda Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Gemeente Middelburg en Scalda werken samen aan internationalisering

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - Vanuit mbo-onderwijsinstelling Scalda en de gemeente Middelburg vertrekt woensdag 23 maart een delegatie naar Torres Vedras in Portugal. Namens Middelburg ondertekent burgemeester Harald Bergmann daar een intentieovereenkomst met twee Portugese gemeenten. Namens Scalda ondertekent directeur Arold Versluijs een overeenkomst met vier scholen in Portugal. Aan de ondertekening gaan diverse bezoeken aan onderwijsinstellingen en gemeenten in Portugal vooraf, waarbij docenten en directie van Scalda en wethouder onderwijs Chris Dekker aanwezig zullen zijn.

Middelburg is onderwijsstad. Daarom hecht Middelburg veel waarde aan dit bezoek. Dat is ook omdat buitenlandse studenten een verrijking van de onderwijsinstellingen in Zeeland betekenen. Daarnaast kunnen zij een bijdrage leveren aan het oplossen van de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt. Scalda is van mening dat internationalisering een goede manier is om het onderwijs te vernieuwen, om het op een hoger niveau te brengen en om opleidingen aantrekkelijker te maken. Eerder is er een samenwerkingsovereenkomst met een onderwijsinstelling in Frankrijk gesloten. Met scholen in Spanje, Oostenrijk en Finland lopen inmiddels ook gesprekken voor samenwerking.

Internationalisering
Internationalisering blijft van groot belang voor studenten, docenten, overheid én ondernemers. Ervaringen in het buitenland opdoen en met andere talen en culturen in aanraking komen, zijn belangrijke aspecten tijdens de opleidingen van studenten in het mbo en hbo. Tegelijkertijd zien we ook internationale studenten naar Zeeland komen voor stage of werk. Scalda en de gemeente Middelburg kijken samen naar hoe ze daarin nog beter kunnen samenwerken. En welke nieuwe initiatieven ze kunnen bedenken om vooruitgang te boeken in internationale samenwerkingen en activiteiten.
Scalda en de gemeente Middelburg zijn inmiddels drie jaar bezig om de samenwerking met buitenlandse onderwijsinstellingen en de daarbij horende gemeenten te realiseren. Zo zijn vanuit Scalda meermaals online en fysieke events gehouden rondom internationalisering. Tijdens het laatste online event op donderdag 17 maart was burgemeester Harald Bergmann gastspreker. Ook is hij aanwezig als een van de sprekers tijdens het event ‘Het belang van internationalisering en samenwerking met de drie O’s’ op donderdag 7 april in het stadhuis van Middelburg. Tijdens het laatstgenoemde event wordt ook het certificaat Erasmus+ Accreditatie uitgereikt.

Erasmus+ Accreditatie
Scalda heeft de Erasmus+ Accreditatie toegekend gekregen. Hierdoor zijn er voor zowel studenten, als medewerkers in de periode 2022-2027 mogelijkheden om van het Erasmus+ programma gebruik te maken. De toekenning bewijst dat Scalda een mooi meerjarenplan Internationalisering heeft opgezet om, naast internationaliseringsactiviteiten in Nederland, leermobiliteitsactiviteiten in het buitenland uit te voeren. In de vorm van onder meer stages, uitwisselingen, taalreizen, cursussen en trainingen.





Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief