Beoogd wethouders Willemien Treurniet (ChristenUnie), Jeroen Louws (GroenLinks/PvdA), Eduard Smit (LPM) en Rutger Schonis (D66)
Beoogd wethouders Willemien Treurniet (ChristenUnie), Jeroen Louws (GroenLinks/PvdA), Eduard Smit (LPM) en Rutger Schonis (D66) Foto: Gemeente Middelburg

‘Een frisse wind’: presentatie coalitieakkoord en beoogd wethouders in Middelburg

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op dinsdagavond 10 mei presenteerde de nieuwe coalitie van Middelburg haar coalitieakkoord en de beoogd wethouders. Het coalitieakkoord werd ter plaatse door de fractievoorzitters ondertekend.

De coalitie bestaat uit de partijen GroenLinks/PvdA, Lokale Partij Middelburg (LPM), D66 en ChristenUnie. De beoogd wethouders zijn: Jeroen Louws (GroenLinks/PvdA), Eduard Smit (LPM), Rutger Schonis (D66) en Willemien Treurniet (ChristenUnie). Zij worden tijdens een extra raadsvergadering op donderdag 12 mei beëdigd.

Concept portefeuilleverdeling
De portefeuilleverdeling van de wethouders wordt definitief gemaakt in de eerste collegevergadering van het nieuwe college. Dat is op 17 mei 2022. In concept ziet de portefeuilleverdeling er als volgt uit:

Jeroen Louws (GroenLinks/PvdA)
- Milieu en duurzaamheid
- Natuur en landschap
- Armoede, werk en inkomen
- Gelijkwaardigheid en mensenrechtenIntegratie
- Grondbedrijf
- Gemeentelijke accommodaties en vastgoed
- Samenwerking Sport

Eduard Smit (LPM)
- WijkaanpakVerkeer en infrastructuur
- Kunst en cultuur
- Cultureel erfgoed, inclusief stadhuis
- Communicatie en dienstverlening
- Reiniging en groenbeheer
- Welzijn en volksgezondheid
- Archief
- Begraafplaats en crematorium

Rutger Schonis (D66)
- Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen
- Financiën
- Economische Zaken
- Bedrijventerreinen
- Toerisme, recreatie en stadspromotie
- ICT
- Inkoop

Willemien Treurniet (ChristenUnie)
- Zorg: jeugd
- Onderwijs en onderwijshuisvesting
- Kinderopvang en peuterspeelzalen
- Zorg: Wmo
- Personeel en organisatie

Het coalitieakkoord 2022-2026 heeft de titel ‘Een frisse wind’ gekregen. Uit de inleiding:

“Na twee raadsperiodes van bezuinigen door eerst de economische crisis en daarna perikelen in het sociale domein én tot slot door de coronapandemie, is de behoefte aan een ‘frisse wind’ in Middelburg groot. Afgelopen periode lag er noodzakelijkerwijs veel nadruk op de gemeentelijke financiën. De behoefte bij inwoners én alle politieke partijen is nu groot om de inwoner centraal te stellen. Middelburg staat er financieel beter voor dan vier jaar geleden. In moeilijke jaren is er veel bezuinigd. Maar daarbij is de menselijke maat wel eens te veel uit het oog verloren in de gemaakte keuzes. Het vertrouwen in de politiek heeft door de Toeslagenaffaire bovendien een knauw gekregen. GroenLinks/PvdA, LPM, D66 en ChristenUnie willen daarom een aantal scherpe kantjes van eerdere bezuinigingen afhalen. Met investeringen ambitieus de schouders onder noodzakelijke verbeteringen gaan zetten. Maar bovenal - gezien het historisch lage opkomstpercentage - te gaan werken aan het terugwinnen van het vertrouwen in de politiek.

Gedeelde opgaven
De opgaven die er liggen zijn nog steeds groot. Jarenlange bezuinigingen en wijzigingen in de structuur van het sociale domein zorgen ervoor dat er nog het nodige moet gebeuren. Dit om de toegankelijkheid van de Middelburgse zorg op een goed niveau te krijgen. Ook op het gebied van participatie, klimaat en energie moeten we nu concreet stappen zetten om de plannen die er liggen echt uit te voeren. Voor de beleidsterreinen bouwen en wonen ligt - net als in de rest van het land - een gigantische opgave om te voorzien in de woonbehoefte. Wij zijn blij dat in het informatie- én formatieproces duidelijk werd dat álle Middelburgse politieke partijen de belangrijkste opgaven van onze gemeente delen. De coalitie heeft om die reden in het formatieproces geprobeerd voor deze vier thema’s ‘gedeelde opgaven’ voor de komende vier jaar te formuleren.

Coalitieakkoord
GroenLinks/PvdA, Lokale Partij Middelburg, D66 en ChristenUnie vinden daarnaast dat er ook op andere vlakken ambities moeten worden getoond. De leefbaarheid van onze wijken en dorpen. Aandacht voor natuur groen en wonen. Onderwijs met kansen voor ieder kind. Een gelijkwaardige behandeling voor álle inwoners. Meer mensen vanuit de bijstand begeleiden naar werk, meer ambities op het vlak van samenwerking, aanpak van laaggeletterdheid, toerisme, cultuur en bestuurscultuur. De denkrichtingen op die thema’s worden op hoofdlijnen uitgezet in het Coalitieakkoord 2022-2026.

Bestuurscultuur
De komende vier jaren wil de coalitie sámen met alle politieke partijen de ingezette weg omhoog voortzetten. In het formatieproces hebben we daar wat ons betreft maar een eerste stapje in gezet. Met afspraken op hoofdlijnen, initiatieven om de samenwerking tussen coalitie en oppositie ook de komende vier jaar vorm te geven en een open houding moeten we de komende vier jaar in staat zijn om Middelburg voor íedereen een fijne plek om te wonen of te verblijven te laten zijn.

Het gehele coalitieakkoord is te lezen via https://www.middelburg.nl/coalitieakkoord-2022-2026.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief