De molen bij Aagtekerke. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / BEN BIONDINA
De molen bij Aagtekerke. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / BEN BIONDINA Foto: Foto Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ben Biondina

49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG/VEERE - Het belooft een heerlijk zonnig weekend te worden. Met een aangenaam windje voor de wieken. Op 14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden wind- en watermolens zijn open voor het publiek en draaien. Molenaars en vrijwilligers staan te popelen om hun passie voor deze ‘levende’ monumenten te delen. Bij veel molens wordt er een feest van gemaakt, met rondleidingen, exposities, markten, muziek, pannenkoeken en kinderactiviteiten. De jongste bezoekers krijgen vaak ook een cadeautje mee naar huis. Op nationalemolendag.nl is alle informatie te vinden.

Elke molen vertelt een eigen verhaalNederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen weet iedereen wel. Dat molens ook hout zagen, olie slaan, gerst tot gort pelen, papier maken of krijt malen is een stuk minder bekend. Omdat molens eeuwenoude werktuigen zijn die met veel vakmanschap en liefde zijn bediend is ook elke molen door de jaren heen steeds een beetje veranderd aan aangepast aan nieuwe omstandigheden, nieuwe functies en nieuwe molenaars. Zo is elke molen uniek en heeft zijn eigen verhaal. Kom óók op bezoek. 

De molenaar vertelt graag de bijzonderheden van zijn of haar molen. Een paar voorbeelden:
Met dit mooie lenteweer naar het strand of naar de molen? Niet nodig om te kiezen, want in Zeeland zijn deze activiteiten prima te combineren. Ga bijvoorbeeld op zaterdag naar de Molen van Zuidzande of de Molen van Nieuwvliet.
Ook in Oosterland is de molen op zaterdag open. Daar kun je na de rondleiding lekker pannenkoeken eten en zelf graan malen met een handmolen.
Bij molen d’Arke in Oostkapelle is op zaterdag het hele proces van graankorrel tot bakker te volgen. Er wordt volop gemalen en in de schuur naast de molen wordt van het lokaal geteelde graan desembrood en patisserie gebakken. Wie zelf thuis wil bakken kan in de molenwinkel een groot assortiment meel- en bakproducten vinden. Leerling-molenaars geven rondleidingen en voor de jongste bezoekers is er iets lekkers en een kleurplaat beschikbaar.

Er zijn nog vele andere molens open, in Zeeland en de rest van Nederland. Kijk op de website voor openingstijden en alle andere informatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief