Bezoekers van het Stadsklooster Simpelhuys tijdens de open dag op 14 mei
Bezoekers van het Stadsklooster Simpelhuys tijdens de open dag op 14 mei Foto: Edwin Mijnsbergen

Stadsklooster Simpelhuys officieel geopend in Middelburg

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op vrijdag 13 mei 2022 is het Stadsklooster Simpelhuys, aan de Simpelhuisstraat in Middelburg, officieel geopend door gedeputeerde Jo-Annes de Bat. De opening was de aftrap van een openingweekend vol activiteiten.

De organisatie blikt online terug op een geslaagd weekend: “wij kijken terug op een mooi, gezellig, inspirerend en vooral bemoedigend openingsweekend. Op vrijdag mooie woorden van onze interim-voorzitter Krijn Hamelink, gedeputeerde Jo Annes de Bat en bedenker en pionier Henk Goudzwaard. ‘s Avonds een mooie en inspirerende avond met br. Thomas Quartier Osb. Op zaterdag Open Huys, ofwel: open kloosterdag. We hebben vele bezoekers mogen ontvangen en rondleiden. ‘s Middag was er een lezing door Bram Hommel over Fransiscaanse spiritualiteit. ‘s Avonds gaf André Poortvliet een Huyskamerconcert op klavichord. Ondertussen hadden we ook een stand op de markt tijdens de vrijwilligersmarkt. Ook die werd goed bezocht. Zondagmiddag was er een stadswandeling, met als thema het slavernijverleden. Onder het genot van een kopje koffie of thee werd het hele weekend afgesloten met de mime-groep van Jop van der Wal.”

Uitgesteld
Het Stadsklooster had eigenlijk al in november 2021 geopend moeten worden, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronaperikelen. De Stichting Stadsklooster Simpelhuys huurt de panden Engelse kerk en Simpelhuys sinds vorig jaar, voor een periode van minimaal 3 jaar. Het bestuur wil dat de inloopfunctie van het klooster, en de functie van stiltecentrum, centraal staan. In het eeuwenoude klooster, midden in de stad, zijn de vergaderruimtes omgevormd tot huyskamer en ontmoetingsplek. De voormalige kerk is nu in gebruik als kapel en de binnentuin wordt in de toekomst een kloostertuin.

De stichting wil van het Stadsklooster Simpelhuys een plek van gastvrijheid, aandacht en stilte maken, die onderscheidend is in haar monastieke karakter. Naast het bestuur en de pioniers, is er een kloosterraad actief. Ook zal de groep van diverse vrijwilligers gaandeweg groeien. Meer informatie is te vinden op https://www.stadskloostersimpelhuys.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief