Michelle Kakebeeke en docente Sien Christaansen
Michelle Kakebeeke en docente Sien Christaansen (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Lekker etenbij VanVoor

MIDDELBURG - In de zomer van 2021 opende Praktijkschool Het Bolwerk, zelf gevestigd in de Erasmuswijk in Middelburg, aan de Nieuwe Burg in de binnenstad de winkel annex praktijklokaal VanVoor. Dankzij dat leerwerkproject kreeg de school meer bekendheid bij Middelburgers. Wat veel mensen echter niet weten is dat het Bolwerk ook een eigen schoolrestaurant heeft, dat dezelfde naam draagt als de winkel. Ook daar wordt het werk, onder toeziend oog van de docenten, door de leerlingen zelf gedaan, van het koken tot de bediening. 


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Ook vorige week waren er weer gasten welkom in de aula van de school aan de Teresastraat, waar de leerlingen een mooi en lekker driegangendiner serveerden. Het restaurant is maar een paar keer per jaar geopend, maar wel toegankelijk voor iedereen. Gasten betalen 12,50 euro per persoon voor zo’n driegangendiner. Vierdejaars leerling Michelle Kakebeeke is enthousiast over het concept. Net als haar klasgenoot Larissa van Oosten geniet ze van het vak ‘Werken in de keuken’ en baalt ze, als ze iets moet missen. “Vorige keer was ik ziek thuis, dus kon ik er niet bij zijn. Dat vond ik zó jammer hè! Het is gewoon leuk om te mogen doen, en ook leerzaam! Maar nu ben ik er weer bij. We hebben een heerlijk lentemenu: een lekkere soep, witvisrollade in ontbijtspek met mosterdsaus en een garnituur van groene asperges en lentegroenten en dan na nog een warme compôte met vanille-ijs.”

Voorbereiding op zelfstandigheid
De docenten van de opleiding zijn al net zo enthousiast. Het werk op een praktijkschool is intensief, maar ook mooi en gevarieerd. Docent Odoward Voorhoeve maakt samen met de leerlingen dagelijks de lunch voor alle leerlingen en medewerkers van de school, maar geeft bijvoorbeeld ook het vak ‘voorbereiding op zelfstandigheid’, waarbij kinderen in een nagebouwde woonkamer leren wat er komt kijken bij zelfstandig wonen. Sien Christiaansen geeft onder meer les in lassen, metaal en tuinbouw. De praktijklessen worden regelmatig écht in de praktijk gegeven. Momenteel is er bij Het Bolwerk bijvoorbeeld behoefte aan laadpalen, voor de elektrische auto’s die de school straks krijgt. Samen met de sterkste leerlingen groef Christiaansen de sleuf over het schoolplein en zal ze binnenkort de benodigde kabels trekken. Praktijkscholen kun je zien als voortgezet onderwijs, voor leerlingen van 12 tot 18 jaar, die moeite hebben met leren maar wel mogelijkheden hebben zich praktische vaardigheden eigen te maken. Door een gevarieerd aanbod in theoretisch en praktisch onderwijs worden ze voorbereid op een plaats in de maatschappij: zelfredzaamheid en arbeidstoeleiding staan daarbij centraal.

Waterpistooltjes
Op Het Bolwerk zitten ook kinderen met gedragsproblemen, maar daar merk je als bezoeker weinig van. Pubers blijven wel pubers, uiteraard. Je kunt het in de keuken van de school zomaar meemaken dat docenten even spoedoverleg voeren. Over de inbeslagname van waterpistooltjes bijvoorbeeld. Die zijn momenteel nogal populair namelijk, door een hype op TikTok. Onschuldig watervermaak, maar het kan behoorlijk uit de hand lopen op een school, als je niet ingrijpt. Ook de docenten van het Bolwerk blijven leren, iedere dag weer.

n

Meest gelezen

Meest geliket

Zaterdag is het feest in Arnemuiden met Visserijdag 23/6
Boeienboot Willem 2 20/6
De Kijkshop: een bijzonder concept 26/6
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6

Vacatures

HR Medewerker

Roosendaal

Servicemonteur

Goes

Filiaalmanager

Middelburg

Vakantiebezorger

Zeeland en West-Brabant

Operator Bakker

Roosendaal