Afbeelding

Lezing over ‘De Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni

Door: Sandra Broosus Algemeen

Jan van der Male, opgegroeid in Middelburg, geeft een lezing over ‘de Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni om 19.30 uur in buurthuis De Pit in Goes-Zuid. 

Van der Male is de schrijver van het boek ‘De Zeeuwse Lijn. De spoorweg tussen Roosendaal en Vlissingen en de daarop aansluitende lijnen’. Deze lezing is een gezamenlijke activiteit van de Vrienden van het HMDB en de Heemkundige Kring de Bevelanden. Thema van deze lezing is ‘De Zeeuwse Lijn als verbindende schakel’. Jan zal dit thema vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Door de komst van de spoorlijn werden diverse eilanden met elkaar en met de vaste wal verbonden. De spoorlijn betekende een verbinding tussen water en land. Daarvan getuigen de spoor-en havenactiviteiten in Vlissingen en de Sloehaven. De spoorlijn was ook een verbinding tussen het land en de stad en in dat verband staan we onder meer stil bij het suikerbietenvervoer op Zuid-Beveland. Maar niet in de laatste plaats was de Zeeuwse Lijn tot de Tweede Wereldoorlog een schakel tussen Engeland en onze oostelijke buurlanden. In de lezing is er dan ook uitgebreid aandacht voor het internationale treinverkeer. Door middel van (unieke) foto’s en bijbehorende verhalen zal op deze avond de boeiende geschiedenis van de spoorwegen in Zeeland tot leven worden gewekt.

Jan van der Male groeide op in Middelburg. Als 13-jarige jongen zag hij een foto van het Middelburgse station, zo’n vijftig jaar eerder. Een aantal gebouwen was herkenbaar maar er was ook veel veranderd. De foto intrigeerde hem en betekende het begin van een onderzoek naar de geschiedenis van de Zeeuwse lijn. Het resulteerde in 2021 in het boek ‘De Zeeuwse lijn’. In het dagelijks leven is Jan werkzaam als archivaris bij het Gemeentearchief Zaanstad. In 2019 publiceerde hij het boek ‘150 jaar railvervoer in de Zaanstreek’, dat ingaat op de het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in de Zaanstreek. Incidenteel verschijnen van zijn hand artikelen over spoorweghistorie in de tijdschriften ‘Rail Magazine’ en ‘Op de rails’. Daarnaast verricht hij regelmatig lokaal historisch onderzoek en schrijft hierover voor het tijdschrift ‘Zaans Erfgoed’.

De zaal is open vanaf 19.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief