Nationaal Voorleeskampioen Guus Janse met de gewonnen bekers
Nationaal Voorleeskampioen Guus Janse met de gewonnen bekers Foto: Edwin Mijnsbergen

Nationale Voorleeskampioen Guus Janse gehuldigd in Middelburg

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Vanochtend om kwart voor negen is de nieuwe nationale voorleeskampioen, de elfjarige Guus Janse uit Middelburg, in zijn woonplaats gehuldigd door alle leerlingen en medewerkers van zijn school, basisschool de Regenboog. Op het schoolplein van het tijdelijke onderkomen van de school aan de Churchilllaan stonden alle leerlingen en docenten de kampioen op te wachten. Ze vormden samen een lange erehaag. In de school werd Guus toegesproken door directeur Annemiek de Quelerij en burgemeester Bergmann, die de jonge Middelburger namens de gemeente en het college ook een boekenbon overhandigde.

Guus werd toegejuicht door al zijn klas- en schoolgenoten, kreeg een staande ovatie, en kreeg vervolgens de felicitaties en complimenten van burgemeester Bergmann. Op verzoek las hij, onvoorbereid, natuurlijk ook nog een stukje voor.

Prutsers & Pechvogels
Guus won de negenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd vorige week. Hij mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2022 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Prutsers & pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas. Naast Guus wisten ook Cleo Buirs (10) uit Zandberg en Resa van Meer (10) uit Helmond een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “Het niveau van alle voorlezers was ontzettend hoog, en het leesplezier was duidelijk hoorbaar. We hebben genoten van alle 12 de kampioenen.”

177.895 kinderen
Guus maakte bij de jury veel indruk: “Guus leest heel ontspannen en leest net zo makkelijk voor als hij het niet heeft kunnen voorbereiden. Als Guus gaat voorlezen kun je lekker gaan zitten en genieten.” Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Guus het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen. Dit jaar organiseerden 3.239 scholen een schoolwedstrijd. In totaal deden 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2022. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Tosca Menten. De boeken uit de serie Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell zijn net als vorig jaar het meest voorgelezen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief