De jonge zeilers verdringen zich om de uitslagen van de Delta Combi te kunnen lezen.
De jonge zeilers verdringen zich om de uitslagen van de Delta Combi te kunnen lezen. Foto: Jet Idskes

Boeienboot Willem

Door: Jet Idskes Algemeen

MIDDELBURG - Willem van Loon (1952) uit Middelburg is een van de vele vrijwilligers die zich klaarmaken voor de vierde Zeeland Regatta, die wordt gehouden van 8 tot 10 juli. Een serie zeilwedstrijden, voornamelijk voor de jeugd, vanuit Arne in Oostwatering. Willem bemant ‘de boeienboot’. Wat houdt zijn vrijwilligerswerk in?  

DOOR JET IDSKES

“Toen ik met pensioen ging, had ik nogal veel tijd over. Ik heb altijd in de binnenvaart gewerkt, dus dan gaan wat gaan doen voor een watersportvereniging; dat lag voor de hand. Mijn broer Henk – nee, hij lijkt alleen maar mijn tweelingbroer, hij is echt ouder dan ik! - zat in de klusgroep van de jachthaven, en daar zochten ze  mensen om bij de wedstrijden te helpen. Dat leek me wel leuk. Vast is de woensdagavonden; een competitie voor kajuitboten, en dan andere dagen zoals de Delta Combi; de regionale competitie voor de jonge zeilers die steeds op een andere plaats is. Inmiddels ben ik alweer jaren lid van de vaste ploeg van de wedstrijdcommissie. Zeker in de zomer kan je je toch niets leukers voorstellen dan een hele dag lekker op het water?”

Tegen de wind in
Zeilwedstrijden hebben een startschip nodig, waar de wedstrijdleiding de starts afroept; en een kleinere boot die de boeien waar omheen gevaren moet worden op hun plek legt. “De eerste boei moet altijd precies tegen de wind in liggen. Dus dan hou je per marifoon contact met de wedstrijdleider op het startschip, die je naar een plek dirigeert, en daar leg je dan die boei neer. Dat gaat niet altijd meteen goed, wind draait nog wel eens, dus een paar keer verleggen – boei omhoog halen, ergens anders weer droppen- dat is normaal. Je bent altijd wel even bezig voor het naar de zin van de leider ligt!” Naast die ‘bovenboei’ legt de boeienboot ook de zogenoemde ‘pin end’ neer; de boei die samen met de vlag op het startschip de startlijn bepaalt. Tot slot wordt er nog een ‘inner mark’ neergelegd; een boei die ervoor moet zorgen dat de deelnemers voldoende afstand houden van het startschip. “Als je de haven uitvaart met al die ballen dan is het even vol in de boot . Dus die ballen moeten zo snel mogelijk het water in!” Naast startschip en boeienboot is er vaak ook nog een zogenaamde ‘rescueboot’ die met de deelnemers meevaart – een functie die soms gecombineerd wordt met het zijn van boeienboot. Een wedstrijdcomité is daarmee al snel een flink ploegje. Voor de Zeeland Regatta, waar veel deelnemers zijn, worden meerdere wedstrijdvelden georganiseerd. Arne levert traditioneel de baan voor de jongste deelnemers in de Optimist. ““Arne heeft de lead, maar de Zeeland regatta organiseren we altijd met meerdere verenigingen. Wolphaartsdijk, Royal Yacht Belgium, Scharendijke: het wisselt. Elke vereniging regelt een complete baan: startschip, boeienboot en rescue. Op de wal worden de uitslagen verzameld en verwerkt. Een hele organisatie maar ontzettend leuk om die kinderen zo bezig te zien. Zelf ben je ook de hele dag buiten. Ik kan het iedereen aanraden. Mijn zoon Martijn heb ik ook warm gekregen voor dit werk, die is in opleiding als wedstrijdleider!”

Inschrijven voor de Zeeland Regatta op 8-9-10 juli bij Arne - Oostwatering kan nog: zie www.Zeelandregatta.eu. Ook zin om het water op te gaan als vrijwilliger? Vraag het eens na bij de lokale watersportvereniging, ze zoeken altijd mensen![n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief