Afbeelding
Foto: Marjolein Annegarn

Fototentoonstelling Queer! moet gesprek op gang helpen

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG - De foto-expositie QUEER! in Middelburg toont zeven portretten met de persoonlijke verhalen van mensen die ontdekten dat hun seksuele geaardheid of seksuele identiteit anders was. 

Evi is biseksueel en vond het moeilijk om op school te praten over haar geaardheid. “Op school voelde ik schaamte. Ik zat op een christelijke middelbare school en daar was niemand openlijk LHBT’er. Dan wordt het vanzelf iets dat je achter houdt.” Als ze had geweten over de organisatie ChristenQueer Zeeland was het misschien anders gelopen. ChristenQueer biedt mensen die tot de LHBTI+ community behoren en die zich aangesproken voelen door de bijbel, een veilige plek waar ontmoeting centraal staat.

Niels had twee keer een coming out, eerst als lesbisch, later als trans. “Als je als trans uit de kast komt verandert er veel meer dan als je uit de kast komt als lesbisch. Het is een stuk ingrijpender en moeilijker te begrijpen. Gelukkig reageerden mijn ouders vrij positief. Ik heb heel lang niet lekker in mijn vel gezeten en wist niet hoe dat kwam. Ik dacht dat het aan mij lag. Ik was bang om professionele hulp te zoeken, terwijl me dat achteraf veel had kunnen helpen. Praat erover!”
De foto-expositie en het bijbehorende boekje zijn een opstap en aanleiding om het gesprek met elkaar aan te gaan. Docenten, ouders en trainers van sportclubs hebben een belangrijke rol in het creëren van een veilige omgeving voor iedereen. Carola is moeder van Samuel. Ze had al snel het vermoeden dat Samuel misschien op jongens zou vallen. “Ik merkte het aan zijn interesses.” Toen Samuel wat ouder was en zelf naar zijn moeder kwam om te praten, wist zij al dat hij homo was. “Het is mijn taak als ouder om hem te begeleiden. We praten veel met elkaar.” De GGZ, LHBT Netwerk Zeeland, COC Zeeland, Queer in de Stad, ChristenQueer Zeeland en Roze in Blauw Zeeland zijn instanties waar mensen terecht kunnen die willen praten of gelijkgestemden willen ontmoeten.

De foto-expositie is tot 28 juni te zien in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief