Tatyana Riethoven in Het Stripboekenhuis
Tatyana Riethoven in Het Stripboekenhuis (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Stripboekenhuis geopend in Middelburg

MIDDELBURG - Middelburg is een nieuwe stripboekenwinkel rijker. Op maandag 20 juni opende Tatyana Riethoven Het Stripboekenhuis, een winkel in tweedehands stripboeken.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Het Stripboekenhuis van Tatyana is geopend in een voorkamer van het prachtige pand aan Herengracht 74, waar voorheen het Zeeuws Veilinghuis zat. Nu is het een dagbestedingslocatie van Zeeuwse Gronden. Tatyana, cliënt van Zeeuwse Gronden, is dol op strips. Ze droomde al heel wat jaartjes van een eigen winkel op dat gebied. Toen haar vader haar al zijn stripboeken gaf, een collectie van meer dan 2000 albums, en zei dat ze die mocht verkopen, besloot ze ervoor te gaan. Samen met Zeeuwse Gronden ging ze op zoek naar een geschikte plek, die uiteindelijk werd gevonden in Middelburg.


Een euro of drie
As Tatyana vertelt over strips en alles wat daarmee heeft te maken is ze een en al enthousiasme. Ze laat graag zien hoe ze de strips heeft gerubriceerd. Alle Suske en Wiskes staan natuurlijk bij elkaar, maar er is ook een aparte verzameling humor bijvoorbeeld. Daar heeft deze nieuwe ondernemer goed over nagedacht. De meeste albums verkeren in zeer goede staat. Maar áls er beschadigingen zijn kun je ze soms al kopen voor vijftig cent. Gemiddeld moet je echter rekenen op een euro of drie. De luxere en relatief nieuwe hardcovers zijn soms dan weer iets duurder.


Verkopen om in te kunnen kopen
Het Stripboekenhuis is twee middagen per week geopend, op maandag en woensdag. Iedereen is van harte welkom. Tatyana vindt het super als mensen gewoon aanwippen om een kijkje te komen nemen en een praatje te maken. “Ik vind het heerlijk om over strips te praten met mensen, en over de andere dingen die we hier doen. Ik verkoop hier bijvoorbeeld ook mooie producten van Atelier Herengracht!” Koffie en thee is er ook voor bezoekers. Een warm welkom, zou je kunnen zeggen. Het is voor Tatyana wel belangrijk dat ze ook albums verkoopt. Ze heeft ook een eigen collectie strips, maar ze wil de meeste toch graag verkopen. En dat is dus niet om rijk van te worden. Dat wat ze verdient met de verkoop van albums wil ze gebruiken om er nieuwe voor terug te kopen, en zo de winkel draaiende te houden. Tatyana denkt dat er tegenwoordig minder striplezers zijn dan vroeger, maar ze weet ook dat er nog liefhebbers genoeg zijn.

Geen concurrent
Het Stripboekenhuis is geen concurrent van stripwinkel Perron 2 in Middelburg. Tatyana is kind aan huis bij Hans, de eigenaar van die winkel, die haar graag helpt met adviezen. Hij was dan ook aanwezig bij de opening, door de directeur van Zeeuwse Gronden, Jan van Blarikom. De winkel van Tatyana ligt uiteraard een beetje uit de slag, maar juist dat geeft het wat extra’s. Het royale pand aan de Herengracht is sowieso een bezoek waard. Achter de centrale hal ligt een grote ruimte voor de dagbesteding. Cliënten van Zeeuwse Gronden kunnen hier van alles doen, van muziek maken tot koken, van schilderen tot pottenbakken. Tatyana kon nu al verklappen dat ze, door bezig te zijn met de winkel, een stuk rustiger en gelukkiger is geworden. Ze wordt blij, van de stripboekenhandel. Ga ook eens bij haar kijken. Dat vindt ze hartstikke leuk.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6