Wethouder Louws met leerlingen en belangstellenden in Mini Mundi
Wethouder Louws met leerlingen en belangstellenden in Mini Mundi Foto: Leonard van den Berge

Keti Koti 2022 in Middelburg

Door: Leonard van den Berge Algemeen

MIDDELBURG - Op 1 juli herdenken we in Nederland het slavernijverleden en vieren we het moment van de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863: Keti Koti (Ketenen Gebroken). Een letterlijke verwijzing naar de kettingen waar tot slaaf gemaakten mee vastgeketend zaten. Met de afschaffing kwam er een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Uit Zeeuwse en Hollandse havens, waaronder Vlissingen en Middelburg, vertrokken in die periode vele honderden schepen naar Afrika om daar mensen tot slaaf te maken, ze onder dwang naar de overzijde van de oceaan naar de koloniën in Noord- en Zuid-Amerika te brengen om ze daar vervolgens te verkopen.

Keti Koti vindt sinds 2002 in de grote steden in Nederland plaats en vanaf 2005 ook in Zeeland. In dat jaar werd het Zeeuws Slavernijmonument onthuld op de Balans in Middelburg.Vanochtend vond de traditionele Keti Koti ceremonie plaats op het Abdijplein en bij het Slavernijmonument. In aanwezigheid van gedeputeerde cultuur, Anita Pijpelink, burgemeester Van den Tillaar van de gemeente Vlissingen, wethouder Louws van de gemeente Middelburg, kinderen van basisscholen uit Vlissingen en Middelburg en vele belangstellenden.

Aan het begin van de middag werden door de kinderen – voor het eerst sinds Keti Koti in Zeeland wordt herdacht/gevierd - kransjes/bloemen gelegd bij het miniatuur slavernijmonument in miniatuurpark Mini Mundi. Wethouder Louws hield een korte toespraak. De bloemenkransjes zijn gemaakt door studenten van het Scalda Groencollege in Goes. De verhoudingen tussen monumentje en kransjes waren misschien nog niet optimaal, maar de kinderen die aanwezig waren en de kransen mochten leggen, vonden het een heel leuk initiatief!

Mini Mundi, Keti Koti, Jeroen Louws, Middelburg, Miniaturen, Herdenkingsmonument


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief