Afbeelding
Foto:

Arbeidsmarkt in Zeeland voor vierde kwartaal op rij ‘zeer krap’

Door: Redactie Algemeen

GOES - Het aantal direct inzetbare werkzoekenden in Zeeland is gedaald tot een historisch minimum, terwijl het aantal openstaande vacatures verder stijgt: de arbeidsmarkt is voor het vierde kwartaal op rij ‘zeer krap’. De gevolgen van deze zeer krappe arbeidsmarkt zijn duidelijk voelbaar: er rijden minder treinen bij de NS en sommige ondernemingen in de horeca moeten één of meerdere dagen sluiten als gevolg van personeelstekorten. In juni 2022 werd in Zeeland een historisch laag aantal (2.630) WW-uitkeringen verstrekt. Dat is bijna een derde minder dan eind 2019, vlak voor de coronacrisis. Ten opzichte van mei 2022 ligt het aantal WW-uitkeringen 5,9% lager. Landelijk nam het aantal lopende WW-uitkeringen in diezelfde periode met 2,5% af.

De afname qua WW-uitkeringen betekent dat er voor de vijfde maand op rij een nieuw laagtepunt is bereikt.Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland is bijna een derde minder ten opzichte van eind 2019 (voor de coronacrisis). In juni nam het aantal WW-uitkeringen in bijna alle sectoren af. Seizoensinvloeden zijn duidelijk merkbaar. Zo was er vooral een sterke afname van uitkeringen in dienstverlenende beroepen (hier vallen de horeca-beroepen onder), er was ook aafname van uitkeringen in agrarische beroepen.

Het aantal direct inzetbare werkzoekenden neemt al maanden op rij af, terwijl het aantal openstaande vacatures toeneemt. Daardoor bereikte de spanningsindicator van UWV halverwege 2021 al het hoogste niveau ooit gemeten (sinds het begin van de telling in 2003) en stijgt dit sindsdien door. De spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland is gemiddeld genomen zo hoog dat deze al een jaar zeer krap is. De vraag (vacatures) naar nieuw personeel is (veel) groter dan het aanbod (aantal direct inzetbare werkzoekenden).

Krapper dan ooit
“De arbeidsmarkt in Zeeland is krapper dan ooit. Werkgevers moeten daarom steeds creatiever zijn om personeelstekorten aan te pakken”, stelt Marina Siebkes, rayonmanager UWV West-Brabant en Zeeland. “Bijvoorbeeld door het werk anders te organiseren, of bij het vervullen van vacatures breder te kijken dan alleen naar opleiding en ervaring. Zo kan er ook gefocust worden op competenties en talenten. Een kandidaat kan dan leren op de werkvloer, of een opleiding volgen om geschikt te worden voor de functie. UWV biedt werkgevers hierbij ondersteuning en advies.”

Nergens een overschot
De personeelstekorten zijn nijpend en gelden voor alle beroepsgroepen. Er is geen enkele beroepsgroep met een overschot aan personeel. Gemiddeld genomen staan er 5,9 vacatures open per direct inzetbare werkzoekende in het eerste kwartaal van 2022 in Zeeland. Wel zijn er (grote) verschillen tussen beroepen. Zo varieert het aantal openstaande vacatures per beroepsklasse van 2 vacatures per direct inzetbare werkzoekende voor creatieve en taalkundige beroepen tot 11,7 openstaande vacatures per direct inzetbare werkzoekende voor ICT-beroepen in Zeeland.

Een jaar geleden was de krapte nog (veel) minder hevig. In Zeeland was er toen ook al sprake van een krappe arbeidsmarkt, maar veel minder dan nu. Zie het dashboard Spanningsindicator voor meer informatie en details.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief