Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Walcheren in trek bij programmamakers

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG/WESTKAPELLE - Walcheren is in trek deze zomer, bij de makers van televisieprogramma’s. Begin juni kwam een crew van de Italiaanse televisiezender Rai 3 opnames maken in Koudekerke, van het productieproces van Zeeuwse babbelaars en voor een item over de Zeeuwse biologische siroop Searoop. Vorige week kwam ook het RTL 4-programma ‘Eigen Huis en Tuin’ op bezoek in Middelburg en de Walcherse duinen, voor hetzelfde onderwerp.

De crews van Rai en RTL werden in Zeeland ontvangen door de Middelburgse Margot Verhaagen, auteur van de gids ‘Kiek Zeeland’ en werkzaam bij de producent van de siroop en de babbelaars, JB Diesch. Het ene product bestaat al vele jaren, het andere nog maar twee, maar één ding hebben ze blijkbaar gemeen: als Zeeuwse producten spreken ze tot de verbeelding van programmamakers. Dat er in Zeeland mooie plaatjes geschoten kunnen worden helpt natuurlijk ook. Voor het korte item van Eigen Huis en Tuin, dat ergens in het najaar zal worden uitgezonden, werkte Verhaagen samen met Theo van Alphen van BomBaai Strandbar in Westkapelle. BomBaai is namelijk een van de bekendste verkooppunten van de siroop en dat niet alleen; van Alphen is zowel binnen als buiten Zeeland een veelgevraagde maker van cock- en mocktails, óók op basis van Searoop.

Opgroeien aan de kust
Hoe de items er precies uit zullen gaan zien en wanneer ze precies worden uitgezonden weten Verhaagen en van Alphen ook nog niet (ergens in oktober en december waarschijnlijk), maar ze genieten volop van de belangstelling van de media. Van Alphen: “het is leuk om hier aan mee te werken. Je vertelt niet alleen over de siroop en al die bijzondere smaken, maar ook over hoe je zelf opgroeide aan de kust, en als kind kon ravotten in de duinen waar de kruiden vandaan komen.” Eigen Huis en Tuin is een lifestyleprogramma over een lekker leven in en om het huis. Presentatrice Froukje de Both, kok Hugo Kennis en een team van experts, onder wie tuinman Tom Groot, geven praktische tips op het gebied van wonen, lifestyle, tuinieren en koken.

Denkend aan Holland
Het moest eigenlijk geheim blijven tijdens de opnames eind juni, maar het was onhoudbaar: Zeeland is op 11 augustus te zien in een aflevering van het populaire televisieprogramma ‘Denkend aan Holland’, van Omroep Max. De presentatoren, André van Duin en Janny van der Heijden, werden die dag op diverse plaatsen in achtereenvolgens Middelburg, Arnemuiden en Yerseke gesignaleerd door zowel amateur- als professionele fotografen.Denkend aan Holland is een geliefd programma. De laatste uitzending van vorig seizoen trok bijna 1,9 miljoen kijkers. Dat is terug te zien in de reacties op sociale media, onder berichten over de komst van van Duin en van der Heijden naar Zeeland. Het duo kan rekenen op veel sympathie en veel mensen verheugen zich op de aflevering. Waar die precies over zal gaan is nog niet bekend, maar ook in dit programma vertelt Margot Verhaagen iets over Zeeuwse babbelaars. Verder was de crew te gast in het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken in Middelburg en voerde de reis naar Arnemuiden, waar onder meer de werf werd bekeken, en naar Yerseke.

Walcheren bij Jeroen Pauw?
Het is niet uitgesloten dat Walcheren en/of Zeeland dit najaar ook nog aan bod zullen komen in een nieuw programma van presentator Jeroen Pauw. Dat programma zal gaan over de grenzen van de groei binnen allerlei maatschappelijke thema’s, waaronder toerisme. Vanuit dat thema meldde vorige week een medewerker van TVBV, de televisieproductiemaatschappij van Pauw en Peter Adrichem, zich bij diverse mensen op Walcheren om te kijken of er een interessant item is te maken over de grenzen aan de groei van het toerisme in Zeeland. Zo meldde ze zich ook aan bij de Facebookgroep ‘Foto’s van Domburg’ om te informeren of er Domburgers zijn die in het verleden in een tuinhuisje of elders moesten slapen, opdat het eigen woonhuis verhuurd kon worden aan toeristen. Óf het daadwerkelijk een item zal worden moet nog blijken, maar als dat inderdaad het geval is belooft het interessant te worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief