Lindsey Paling met voorzitter Michael Snijders
Lindsey Paling met voorzitter Michael Snijders (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Bowlingkampioenen in Middelburg

KOUDEKERKE/MIDDELBURG - Bowlingvereniging Middelburg, actief in Bowling De Kruitmolen in Dauwendaele, bestaat al meer dan veertig jaar. Veel mensen kennen bowling als sport en als vorm van recreatie, maar veel minder mensen weten dat bowling in Middelburg ook op hoog niveau beoefend wordt.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Deze zomer houdt de vereniging de zogenoemde Zomer Inloop League, een toernooi waar iedereen aan mee kan doen. Ook Lindsey Paling en Brent de Ruiter spelen mee, twee twintigers die tot de beste spelers van de vereniging behoren. Ze zijn niet alleen kampioenen op nationaal niveau; ook Europees behoren ze tot de top. De laatste jaren spelen ze voor TeamNL. Ze zijn al meerdere keren voor Nederland uitgekomen bij Europese en Wereldkampioenschappen. Brent de Ruiter won eerder deze zomer goud, met de herenselectie tijdens het EK heren in Finland. Lindsey Paling (25) speelt deze week met het damesteam op het EK in Denemarken. Vorige maand werd ze Nederlands Kampioen. Ze zal in oktober Nederland vertegenwoordigen in Tsjechië.

Alle niveau’s
Bij Bowlingvereniging Middelburg zie je dus spelers van allerlei verschillende niveaus. Van puur recreatief tot bijna professioneel (‘bijna’ omdat je in Europa niet snel zult kunnen leven van deze sport). De verschillende niveau’s zoeken elkaar natuurlijk wel op, om wedstrijden spannend te houden, maar buiten dat is de vereniging ook een gezellig geheel, waar veel dingen al jaren samen worden gedaan, met alle ondersteuning van de familie Vader, de eigenaars van Bowling de Kruitmolen. De leden komen van heel Walcheren, omdat er simpelweg niet zo gek veel bowlingcentra meer zijn elders.

Proefles
Lindsey houdt ook van recreatief bowlen, maar meestal speelt ze toch om te trainen Dat gebeurt meestal op een afzonderlijke baan, met andere spelers die op een wat hoger niveau spelen, zoals clubvoorzitter Michael Snijders. Lindsey investeert veel tijd in de sport. Ze legt uit: “ik ben rond 2007/2008 begonnen met bowlen in de Kruitmolen en dat kwam eigenlijk omdat ik heel vaak met mijn vader meeging op de woensdagavond. Eerst alleen om te kijken, maar ik vond het zo leuk dat ik een proefles nam bij de jeugd. In het begin combineerde ik het nog met het dansen maar uiteindelijk heb ik voor bowlen gekozen. Ik ben vanaf 2015 actief in de Nederlandse Selectie. In dat jaar speelde ik ook meteen mijn eerste EK jeugd in Leipzig. Dit jaar kom ik voor de vierde keer uit voor Nederland.” Ze vervolgt: “in 2018 ben ik voor het WK jeugd naar Detroit geweest, in 2019 won ik de Qubica AMF world cup qualifier in Emmen. Daardoor mocht ik Nederland vertegenwoordigen in Palembang, in Indonesië. Ik heb daar een dertiende plek behaald. Het is fijn dat we na twee jaar nu eindelijk weer kunnen gaan reizen. Deze keer naar Aalborg in Denemarken, voor het EK Dames. Ik ben dit jaar voor de eerste keer Nederlands Kampioen geworden bij de senioren. Twee keer goud! Een keer in de singles en een keer in de dubbels, samen met Samantha Greiner. En dan mag ik in oktober ook nog eens Nederland vertegenwoordigen op het ECC in Tsjechië. Super toch? Dat heb ik ook te danken aan Rens Vader van De Kruitmolen hoor. Die heeft mij altijd geholpen en bijgestaan!”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6