Karin Körver van Tuinderij Plantalia aan haar 'keukentafel'.
Karin Körver van Tuinderij Plantalia aan haar 'keukentafel'. Foto: Marielja ten Bruggencate

Tuinder Karin Körver: ‘Ik ben elke dag buiten en kan iets waardevols doen’

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

RITTHEM – Aan de Welzingseweg, tussen Ritthem en Middelburg, ligt Tuinderij Plantalia. Karin Körver is er bijna elke dag te vinden. Ze verzorgt de planten en staat bezoekers en deelnemers van de CSA te woord. Een uniek initiatief, met grootse idealen en de wens iedereen te laten zien dat kleinschalig boeren de toekomst heeft. Karin Körver is aan het woord. Niet aan de keukentafel, maar bij het omgekeerde kratje waar ze elke dag haar boterhammetjes eet.

Wil je vertellen wie je bent en waar je vandaan komt? 

“Ik ben geboren in Dodewaard, in de Betuwe. Toen ik zeven was zijn mijn ouders en ik naar Goes verhuisd, omdat mijn vader daar een baan kreeg als bouwkundig tekenaar. Als puber ben ik vroegtijdig van school gegaan. Ik had nog leerplicht en ben de vormingsklas gaan volgen. Daarna heb ik een timmeropleiding gedaan en kon ik aan de slag in de timmerfabriek in Goes. Ik heb van alles gedaan, parketvloeren gelegd, kano’s gebouwd, noem maar op. Maar ik raakte nieuwsgierig naar de computers die in opkomst kwamen. Ik vond het fantastisch wat je er allemaal mee kon en ben een ICT-opleiding gaan volgen. Als helpdeskmedewerker heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt en uiteindelijk een eigen bedrijfje voor het bouwen van websites opgezet. Dat laatste ben ik nu aan het afbouwen, omdat ik er te weinig tijd voor heb.”

Hoe ben je vanuit de ICT tuinder geworden?

“Toen ik klein was hadden mijn ouders een moestuin in de achtertuin. Het is mooi om te zien hoe worteltjes en radijsjes groeien. Ik ben geïnteresseerd in ecologisch leven en zet me in voor de Partij voor de Dieren als burgercommissielid bij de Provinciale Staten van Zeeland. Ik had zoveel gelezen over gezond eten en leven, dat ik mijn kennis in de praktijk wilde brengen. CSA staat voor Community Supported Agriculture en ik vind het heel interessant. Ik geloof dat we een betere samenleving kunnen creëren als we lokaal voedsel verbouwen en samen zorg dragen voor onze omgeving. In het Zeeuws-Vlaamse Groede is een gemeenschapstuinderij en in Middelburg is CitySeeds, die minimum-huishoudens ondersteunt. Dat zijn mooie projecten en erg inspirerend om ook een zelfoogst- en pluktuinderij op te zetten. Dat werd Tuinderij Plantalia.”

Je hebt geen agrarische achtergrond, begrijp ik. Hoe ben je dan aan deze mooie lap grond gekomen? 

“Ik kwam in contact met Marieke Engelsman. Zij heeft samen met haar man een boerderij gekocht en is daar een permacultuurtuin, kampeerbos en voedselbos begonnen; Oest Farm & Stay. Ik heb op een dag de stoute schoenen aangetrokken en aan Marieke gevraagd of zij een stuk grond beschikbaar hadden dat ik zou kunnen pachten. Dat bleek zo te zijn. Ik heb onwijs veel geluk gehad dat dit op mijn pad kwam. Het was nu of nooit, dus ik heb mijn baan opgezegd en ben Tuinderij Plantalia begonnen.”

Ben je nu fulltime tuinder?

“Ja, ik ben hier zes dagen in de week. Het is hard werken, maar zo voelt het niet. Nooit eerder heb ik me zo goed gevoeld. Ik ben elke dag buiten en kan iets waardevols doen. Plantalia werkt met oogstaandelen. De deelnemers leggen aan het begin van het seizoen geld in. Daar kopen we onder andere zaden van die vrijwilliger Henk opkweekt tot plantgoed. De deelnemers mogen elke week zelf komen oogsten. Mee helpen mag ook, maar dat hoeft niet. We delen samen de opbrengst, ook als die tegenvalt. Gelukkig hebben we ook dit derde jaar weer goed gedraaid. Ik merk dat ik steeds bij leer en de beplanting en de oogst wordt daardoor steeds efficiënter. Het eerste jaar was het spannend. Het plan kon mislukken. Ik maakte me er geen grote zorgen over. Het ergste dat kon gebeuren was dat ik iedereen het geld terug zou moeten geven. Ik kreeg het vertrouwen van de deelnemers en het lukte om biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen te telen. We gebruiken geen dierlijke mest. In plaats daarvan zet ik groenbemesters, zoals compost in. We zijn nu drie jaar bezig en hebben dertig huishoudens die meedoen. Ik heb als tuinder net genoeg inkomsten om rond te komen. Een iets grotere lap grond zou fijner zijn, dus als er ergens iets vrij komt voor erbij hoor ik het graag. Wat voor mij nu het belangrijkste is, is dat we hebben bewezen dat een CSA hier in Zeeland rendabel is. Het kan.”

Dat klinkt alsof je nogal eens mensen moet overtuigen? 

“Het ligt eraan met wie je praat. Veel mensen weten niet wat het is, anderen geloven niet dat het kan, omdat ze denken dat moestuinen niet genoeg opleveren. Maar een moestuin met een tuinder is geen hobby. Het is een serieuze manier om gezond voedsel te kweken, op een manier die goed is voor de aarde. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat we met de seizoenen mee eten. In het voorjaar zijn er geen courgettes, wel in de zomer. We oogsten de groenten op het moment dat ze oogstrijp zijn. Wat we eten passen we daarop aan. Door het jaar heen hebben we zo’n vijftig verschillende gewassen, die je deels niet in de supermarkt kunt krijgen.”

Met wie zou jij eens aan de keukentafel willen zitten?

“Met gemeentes. Ik vind dat er meer ruimte gemaakt moet worden voor buurttuinen met een tuinder. Een halve hectare is genoeg om een tuinder een goed inkomen te geven en zo’n zestig huishoudens van groenten en fruit te voorzien. Een moestuin in de buurt kan natuurlijk ook, maar met een tuinder erbij werkt het efficiënter en heb je meer continuïteit in de oogst. De tuinder kan overzicht behouden over wat oogstrijp is en wat nog niet. We leven in een tijd waarin dingen moeten veranderen. CSA’s kunnen zeker een rol spelen in de omslag naar een duurzame voedselproductie. Ik zou gemeentes graag helpen om projecten op te zetten. Eenieder die vragen heeft kan me bereiken via de website www.plantalia.nl.”

PASPOORT:

Naam:

Karin Körver

Gezin:

Woont samen met partner Petra de Ruiter

Beroep:

Tuinder bij Tuinderij Plantalia en ICT’er

Hobby’s:

Tuinieren, lezen en met mensen praten over ecologisch leven



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief