Afbeelding
Foto: Hanny Mallekote

Prinsjesdag: Goes’ Tweedekamerlid Jacqueline van den Hil draagt Zeeuwse regenbooghoed

Door: Britta Janssen Algemeen

Het Goese VVD-Tweedekamerlid Jacqueline van den Hil draagt dinsdag bij Prinsjesdag een hoed van de hand van de Middelburgse ontwerpster Hanny Mallekote. Die vervaardigde ze speciaal voor deze gelegenheid. “Met de hoed in regenboogkleuren maakt mevrouw Van den Hil een statement voor Roze Zaterdag die 2023 in Goes plaatsvindt”, laat Mallekote weten.

Hanny Mallekote maakte de hoed ‘met een verhaal’ in opdracht van het Kamerlid. “Mevrouw Van den Hil vindt het belangrijk om op Prinsjesdag met haar hoed voor twee doelen landelijke aandacht te vragen. In de Tweede Kamer vertegenwoordigt ze Zeeland. Ze hoopt dat met haar hoed extra te doen. En ze vindt het bijzonder en spannend dat voor de eerste keer in Zeeland Roze Zaterdag gevierd wordt.” 

‘Biékurven’

Het ontwerp van de tekst en het schilderwerk is van Kees van de Wetering, beeldend kunstenaar uit Zierikzee. De hoed en tas zijn ontworpen en handgemaakt door Mallekote. “De hoedenrand is schelpvormig en gebaseerd op de Zuid-Bevelandse bovenmuts. De rand heeft, net als de Zeeuwse muts, middenachter een split en laat de hals vrij. Aan de voorkant is de rand opgeslagen en niet vanachter zoals bij de Zuid-Bevelandse muts enigszins het geval is. Daardoor krijgt de hoed een hedendaagse uitstraling en is het een hoed en geen muts. In de decoratie zijn vier bolletjes verwerkt die knipogen naar de cantillespelden, of op z’n Zeeuws biékurven. De rand van de hoed is beschilderd in regenboogkleuren met daarop de tekst Zeeland. De regenboogkleuren staan voor diversiteit van de mens in al zijn kleuren en facetten en is een symbool voor hoop op een goed leven voor ieder mens.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief