Les in het Vrijburgbad
Les in het Vrijburgbad Foto: Reddingsbrigade Middelburg

Reddingsbrigade: ‘Alleen een A-diploma is te weinig’

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Na het behalen van het zwemdiploma blijven trainen. Volgens de reddingsbrigade is het één van de zaken die het aantal verdrinkingen in ons land verder terug kan brengen want met alleen een A-diploma ben je er niet, zo stelt de Middelburgse Van Dixhoornbrigade.

Sinds de jaren ‘50 (gemiddeld 445 per jaar) is het aantal verdrinkingen in ons land fors teruggelopen. In de afgelopen tien ging het om gemiddeld 159 slachtoffers per jaar. Het aantal bijna-verdrinkingen is hierin niet opgenomen. Volgens de reddingsbrigade zijn het er dan ook nog altijd teveel. Risicobewustwording, goed leren zwemmen en blijven trainen zijn volgens Roland de Jong, voorzitter van de Middelburgse reddingsbrigade daarom van groot belang.

In zee
De Jong: “We zien nog regelmatig dat kinderen alleen een A-diploma halen. Dit diploma is echter primair bedoeld om jezelf te kunnen redden in een zwembad zonder attracties. Met je B-diploma op zak zou je klaar moeten zijn voor een bad met attracties, zoals bijvoorbeeld een glijbaan”. Pas als je het C-diploma hebt behaald, ben je volgens de Nationale Norm Zwemveiligheid klaar voor het zwemmen in open water. “Daarmee wordt overigens niet de zee bedoeld. In de landelijke diplomalijn is geen diploma dat hiervoor opleidt. In Zeeland kennen we inmiddels wel het diploma ‘C in Zee’. Kinderen oefenen hiervoor ook echt in zee”, zo vertelt De Jong. Volgens de brigadevoorzitter is het halen van alleen een A-diploma simpelweg onvoldoende. Door blijven zwemmen is volgens hem dan ook van groot belang. “Als kinderen bij ons instromen, kunnen we vaak goed zien wie wel en wie niet is blijven trainen. Of je een perfecte duik kunt maken is natuurlijk niet zo interessant, maar wel hoe lang je het uithoudt in het water. Wie vaker zwemt, heeft een betere zwemconditie en houdt in een noodsituatie het hoofd letterlijk langer boven water.”

Grootschalige calamiteiten
Bij de reddingsbrigade trainen kinderen en jongeren niet alleen hun conditie, ze leren ook om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen als er in het water iets misgaat. De Jong: “Kleine kinderen leren we bijvoorbeeld hoe ze het beste kunnen drijven in afwachting van hulp, oudere kinderen leren we ook hoe ze drenkelingen op een veilige manier kunnen benaderen en naar de kant kunnen brengen. Leden vanaf 12 jaar kunnen daarnaast doorstromen naar onze (junior) rampenploeg welke inzetbaar is voor grootschalige calamiteiten en daarnaast regelmatig bewakingen uitvoert bij evenementen.”

Wie ook wil leren zwemmend redden, kan zich via www.vandixhoornbrigade.nl/actie aanmelden voor twee gratis proeflessen. De trainingen vinden plaats in het Vrijburgbad.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief