Afbeelding
Foto: Maurice Weststrate

Ongecensureerd

Door: Ben Daeter Algemeen

MIDDELBURG - De ontwikkelingscoach Eggebeen (1982) werkte veel met kinderen. Ze deed en doet nog steeds ervaring op in het basisonderwijs. De puurheid van kinderen heeft haar altijd erg aangesproken. Momenteel coacht ze kinderen en hun ouders met als uitgangspunt: je mag zijn wie je bent; het gaat niet om citotoetsen, maar om jouw unieke zelf.

DOOR BEN DAETER

Haar nieuwsgierigheid om mensen te duiden en te begrijpen is de basis van deze roman, haar eerste boek. Ze heeft zich als taak gesteld om psychosegevoeligheid uit de taboesfeer te halen. Daar rust inderdaad nog steeds een taboe op. Het gaat dan om een persoon die gevoelig is voor het ontwikkelen van een psychose. Overigens goed om te weten dat men er van kan genezen; maar vaak is het wel moeilijk om met zo iemand samen te leven.


Een verstoorde zoektocht naar liefde
Het verhaal in deze roman is de zoektocht van een echtpaar naar wederzijdse liefde. Een probleem daarbij is dat blijkt dat de man nogal psychosegevoelig is. Rond dat echtpaar komen andere personen voor, waarvan sommige het echtpaar steunen en andere hun zoektocht naar elkaar juist ondermijnen.In dit verhaal is Vicky een vrouw zoals zovele anderen: verliefd, verloofd, getrouwd. Maar het loopt anders af dan verwacht. Haar man Thomas bleek een dubbelleven te leiden; hij onderhield ook een relatie met Sacha. Vicky ontdekte dat Thomas psychosegevoelig was. Hierop is het verdere verhaal gebaseerd.

Gespannen gesprekken
De volgende passage is een weergave van het gesprek tussen de twee hoofdpersonen Thomas (de vriend van Sacha) en Sacha. De ik-persoon is Sacha, die niet wist dat Thomas getrouwd was terwijl hij een relatie met haar had. ‘Die vraag had ik (Sacha) niet zien aankomen en een minuutje denk ik heel intensief na. Wil ik inderdaad echt weten waarom hij deze keuze, namelijk niet kiezen, gemaakt heeft? Ja, besluit ik dan. Ik wil het weten. Omdat ik van hem hou, van hem gehouden heb en van hem wil blijven houden. “Ja”, zeg ik zachtjes’. De tweede passage is een telefoongesprek van Thomas in de tijd dat hij en Sacha samen waren. ‘Wanneer ik (Thomas) instemmend antwoord, fluistert ze iets wat ik niet kan verstaan. “Wat zeg je?” “Kom je snel thuis?” Even voel ik een steek in mijn hartstreek. Het woord thuis hoor ik vaker, maar dan van een andere vrouw en een klein meisje. Dit is de eerste keer dat Sas het tegen mij (Thomas) zegt. Is thuis maar één plek of kan thuis daar zijn waar jij wilt zijn en houdt dat in dat het twee of misschien zelfs drie verschillende plekken is? “Ik kom eraan!”, zeg ik geforceerd vrolijk, “Tot zo!” Diep in gedachten loop ik de straat over’.

De boodschap
De grote verdienste van dit boek is dat Saskia Eggebeen aandacht vraagt voor psychosegevoeligheid; daar vraagt ze begrip voor en dat wil ze uit de taboesfeer halen. Ze wil duidelijk maken dat iedereen eigenlijk wel een rugzakje heeft en dat we dat moeten accepteren; je mag op zekere hoogte zijn wie je bent; verdraagzaamheid dus.

Publicatie
Titel: Ongecensureerd - Wat als je erachter komt dat je vriend psychosegevoelig is?
Auteur: Saskia Eggebeen
Categorie: Romans
Aantal pagina’s: 150
ISBN:978-94-646-8079-9 / 9789464680799[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief