Bij de bioscoop in Vlissingen ligt een 'gaybrapad'.
Bij de bioscoop in Vlissingen ligt een 'gaybrapad'. (Archieffoto: Daphne Mol)

Coming Out dag uitgebreid gevierd op 11 oktober

  Actueel

VLISSINGEN - In bioscoop Cinecity in Vlissingen vindt vrijdag 11 oktober, Internationale Coming Out dag, een uitgebreid programma plaats over de acceptatie van alle seksuele voorkeuren en genderdiversiteit. In het bijzijn van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt de vernieuwde website Iedereenisanders.nl gelanceerd. Tijdens de viering, waarbij ook commissaris van de koning in Zeeland Han Polman aanwezig is, wordt verder de Zeeuwse Parel uitgereikt en de reizende foto-expositie Queer! geopend.


De Internationale Coming Out dag is in het leven geroepen om te onderstrepen dat iedereen mag zijn wie hij of zij is. Hiervoor wordt op veel plaatsen door gemeenten en andere organisaties de regenboogvlag gehesen om aan te geven dat iedereen zich overal geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen. Om deze boodschap over te brengen is er bij de bioscoop in Vlissingen in 2017 een regenboogzebrapad - gaybrapad- geopend.

Suïcide

Daarnaast wordt er tijdens de bijeenkomst aandacht gevraagd voor het feit dat LHBTI’ers kwetsbaarder zijn voor onder meer depressie en suïcide(gedachten) dan anderen, laat de organisatie van de Internationale Coming Out dag in Vlissingen, het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, weten. LHBTI staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. Suïcide en suïcidepogingen komen onder jonge LHBTI’ers volgens het bureau 4,5 keer vaker voor dan onder heterojongeren. ‘En 34 procent van de homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren heeft soms serieuze gedachten aan suïcide.’ Iedereenisanders.nl is de website waar LHBTI’ers herkenning en erkenning vinden. ‘Dat helpt enorm om zichzelf te accepteren en te ervaren dat ze er niet alleen voor staan en er mogen zijn.’

Queer!

De foto-expositie Queer!, die tijdens de feestelijke bijeenkomst opent, toont een verzameling portretten van onder meer Zeeuwse LHBTI’ers als Samuel, Evi en Stefano. ‘Zij vertellen hoe het is om in de huidige maatschappij uit de kast te komen. Hoe reageert de omgeving en wat is hun boodschap voor anderen? LHBTI’ers krijgen al vanaf jonge leeftijd te maken met angst voor afwijzing, uitsluiting of pesten, problemen met familie en bovenal de worsteling om zichzelf te accepteren.’
De expositie is een aantal weken te bezoeken in de bioscoop in Vlissingen. Daarna is de tentoonstelling te zien in andere plaatsen in Zeeland.

Parel

Het LHBT Netwerk Zeeland reikt de Zeeuwse Parel uit aan de persoon of organisatie die zich de afgelopen twee jaar het beste heeft ingezet om de acceptatie van seksuele diversiteit in Zeeland te bevorderen. Hiervoor kan het publiek nog tot en met maandag 30 september een kandidaat voordragen. Dit kan door de naam van de persoon of organisatie met motivatie te mailen naar zeeuwseparel@lhbtnetwerkzeeland.nl. De juryvoorzitter van de Zeeuwse Parel is dit jaar commissaris van de koning Han Polman.

Aanmelden

De bijeenkomst in Vlissingen wordt mogelijk gemaakt door onder meer de provincie Zeeland, de dertien Zeeuwse gemeenten, GGD Zeeland en Emergis. De viering is bedoeld voor iedereen: medewerkers van gemeenten, (welzijns)organisaties en scholen en ook burgers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.adbzeeland.nl/aanmeldformulier-11-oktober.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES