Ibrahim, Jacco en Niels laten de mogelijkheden van de obstakelbaan zien
Ibrahim, Jacco en Niels laten de mogelijkheden van de obstakelbaan zien Foto: Annet Eekman

Obstakelbaan in Ritthem opent zaterdag

Door: Britta Janssen Actueel

RITTHEM - In Ritthem opent zaterdag (12 oktober) op het terrein van korfbalvereniging Atlas de eerste obstakelbaan van Zeeland. Wie de hindernissen wil uitproberen is welkom om zijn grenzen te verleggen op de ongeveer honderd meter lange baan.

Een korfbalvereniging met een obstakelbaan? Het klinkt verrassend, maar er zit een doordacht verhaal achter, vertelt Ronald van Aartsen. Hij is al jaren lid van Atlas en inmiddels ook ‘coördinator outdoor’. Van Aartsen legt uit dat de vereniging met de uitbreiding van het sportaanbod haar voortbestaan zeker wil stellen. “Als club in een klein dorp ben je toch kwetsbaar”, zegt hij. “In 2017 hebben we daarom onderzocht wat we konden veranderen voor een betere toekomst voor de vereniging, bijvoorbeeld naar aanleiding van de steeds zwaardere belasting van onze vrijwilligers.”

Uitdagingen
Dat brainstormen over de toekomst en het meedenken en harde werken van de leden en vrijwilligers van Atlas heeft als resultaat dat er nu een obstakelbaan ligt waar liefhebbers van een beetje afzien en survivallen hun tanden in kunnen zetten. De baan is bestemd voor obstaclerunning (ocr) en survivallen. Beide sporten - obstaclerunning is ontstaan in het leger en survival is overgewaaid uit de Achterhoek - groeien in populariteit. “Steeds meer mensen vinden het leuk om hun grenzen te verleggen”, verklaart Van Aartsen de trend. “De baan biedt fysieke en technische uitdagingen. Je kunt hier lekker buiten bezig zijn, in een mooie omgeving van bos, strand en polder, en dat is bijvoorbeeld fijn voor mensen die binnen werken. We hopen dan ook mensen vanuit de hele omgeving aan te spreken met de obstakelbaan. De dichtstbijzijnde is nu in Steenbergen. Doordat er weinig concurrentie is en ocr en survival groeiende sporten zijn, zien we in de baan potentie voor onze toekomst.”

Nieuwe leden
Het was een flinke klus om de baan en financiën te realiseren. “Het is gelukt dankzij de hulp van vele vrijwilligers en geld van de gemeente Vlissingen en sponsoren zoals stichting Moerman Promotie. Het is spannend om te zien hoe het nu gaat lopen, maar er is al belangstelling voor de trainingen. We hopen binnen drie jaar zestig nieuwe leden te hebben.”

Testen
Iedereen is zaterdag welkom om de obstakelbaan te testen. De feestelijke opening is om 13.30 uur. Van 14.00 tot 14.30 uur is er een demonstratie van survivallen en obstaclerunning en tussen 14.30 en 16.00 uur is het ‘open baan’ voor wie de obstakelbaan onder begeleiding wil uitproberen. Er zijn al trainers beschikbaar om op maandag- en vrijdagavond survivaltrainingen en op zaterdagmorgen ocr-trainingen te geven. “We plannen de trainingen bewust op maandag en vrijdag, omdat dan ook de korfballers trainen en de culturen kunnen samensmelten. Voor de doelgroepen voor de obstakelbaan hebben we Atlas Outdoor Ritthem opgericht, maar we blijven één vereniging.”

Geheel
Atlas Outdoor Ritthem werkt samen met het Vlissingse ocr-team Tough Warriors en Survival Vereniging Koudekerke (SVK). “We zijn vorig jaar november samengekomen voor de realisatie van de baan. Zij hadden de kennis voor de aanleg en wij de faciliteiten. We hadden een braakliggende strook grond en daar paste de baan net op. Het vormt nu met het kunstgrasveld en natuurgrasveld, waarop je in de winter kunt schaatsen, een mooi, compact geheel.”

Kijk voor meer informatie op atlasoutdoorritthem.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief