Adriaan, Jeanette en Maarten van Haaften in hun bijzondere stadstuin.
Adriaan, Jeanette en Maarten van Haaften in hun bijzondere stadstuin. Foto: Edwin Mijnsbergen

Middelburgs grootste stadstuin is verborgen parel

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Achter het blok huizen van de Seisstraat, Herengracht, Volderijlaagte en Klein Vlaanderen in de binnenstad gaat de grootste stadstuin van Middelburg schuil. De tuin hoort bij het pand op Herengracht 120, dat in 1902 werd gebouwd door de architecten- en aannemersfamilie Goethals. Pand en tuin wisselen binnenkort van eigenaar. De familie Van Haaften, de huidige bewoner, neemt na 27 jaar afscheid van het huis, dat sinds het begin van de twintigste eeuw veel markante bewoners kende.

“Het verhaal gaat dat daar, onder die magnolia’s, een schuilkelder zou zitten", wijst Adriaan van Haaften. "We zijn nooit gaan graven, want je stuit waarschijnlijk op een hoop puin en je hebt dan een enorm gat in je tuin. Maar we hebben er wel over gefantaseerd.”

Bombardement
Oud-psychiater Adriaan van Haaften is goed op de hoogte van de geschiedenis van zowel het huis als de tuin waar hij bijna dertig jaar woonde met zijn vrouw Jeanette en zoon Maarten, maar hij durft niet álles met zekerheid te zeggen.

Hij weet echter wel zeker dat het pand tussen 1922 en 1951 eigendom was van de Joodse familie Koch. De arts C.F. Koch kocht het pand in 1931 van zijn vader en twee jaar later ook de grote tuin, die toen nog bij een pand aan de Volderijlaagte hoorde. In de oorlog woonde Koch er echter niet zelf. Hij vluchtte net voor het bombardement op Middelburg naar Engeland.

Onderduiken

In de jaren 1940 en 1941 stond bankier J.A. Dumon Tak te boek als hoofdbewoner van het pand en van 1941 tot 1946 J.A. van Doorninck, directeur van de Zeeuwsche Voeder- en Kunstmesthandel. Van 1940 tot begin 1944 woonden de echtgenote en dochter van de Vlissingse burgemeester Van Woelderen echter ook op dit adres.

In de weekenden woonde Van Woelderen er zelf ook, totdat hij in april 1943 werd gearresteerd. Na zijn vrijlating woonde hij er nog een paar maanden, totdat hij weer moest onderduiken. In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog vonden H.F. Lantsheer en Graaf van Lynden onderdak op Herengracht 120. Wie van al die mensen de vermeende schuilkelder dan gebouwd zou hebben, blijft in nevelen gehuld.

Afscheid

De familie Van Haaften heeft met veel plezier in het huis gewoond, maar kan goed leven met het afscheid van de enorme tuin. Het perceel meet in totaal 2890 vierkante meter. “Het is gewoon ontzettend veel werk”, weet Jeanette. Zij en Adriaan vertrekken naar de Antillen, voor een nieuw hoofdstuk in hun leven. Zoon Maarten verhuist naar een woning in Middelburg-Zuid.

Moerbei
De vertrekkende familie weet dat huis en tuin bij de nieuwe bewoners, Rick Spanjer en Eelke Joosten, in goede handen zullen zijn. Zij hebben voorlopig nog geen plannen voor grote veranderingen en dat is misschien maar goed ook. Er staan namelijk ook bijzondere bomen in de tuin, zoals de oudste moerbei van Nederland. Het is een verborgen parel die gekoesterd moet worden.

BIJDRAGE EDWIN MIJNSBERGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief