Burgemeester Bergmann en Marjan Ouwerkerk tonen de 'inspiratiekalender'.
Burgemeester Bergmann en Marjan Ouwerkerk tonen de 'inspiratiekalender'. (Foto: )

Dertig uitdagingen voor een positievere buurt

MIDDELBURG – Deze maand is de dertig-dagen-challenge ‘Middelburg Doet Goed’ van start gegaan. MDG is een project van Stichting Welzijn Middelburg om bewoners te enthousiasmeren belangeloos kleine, aardige gebaren te maken naar anderen. “Met deze challenge willen we mensen laten zien hoe makkelijk het is om iets te doen voor een ander”, zegt SWM-medewerkster Marjan Ouwerkerk. “Bovendien krijg je er zelf ook een fijn gevoel van.”


 

Een praatje maken in de wachtkamer of op straat iemand groeten, is niet makkelijk als je elkaar niet kent. Wat moet je zeggen? Zit de ander er wel op te wachten? Het is een drempel die je even over moet, maar als dat eenmaal lukt, blijkt al snel dat de meeste mensen vrolijk reageren.

Golf

De gesprekjes kunnen verrassend leuk zijn. Marjan Ouwerkerk en haar collega-buurtcoaches kwamen door hun werk in de wijk op het idee van de dertig-dagen-challenge. “Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend om de buren te groeten en vrienden een compliment te geven. Maar er zijn ook veel mensen die dat nog niet doen.”

SWM hoopt op een golf van positiviteit in de stad. Duizend kaarten zijn gedrukt en verspreid over scholen, zorginstanties en vrijwilligersorganisaties. Verder is de challenge te volgen via de e-mail en op Facebook. De uitdagingen zijn divers en ook voor ervaren ‘groeters’ is het leuk om nog eens een stapje verder te gaan.

Voldoening

Uit de enquête die SWM gehouden heeft onder de Middelburgers bleek dat mensen behoefte hebben aan meer positiviteit. De samenleving verhardt en dat willen de Middelburgers tegengaan. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Een van de uitdagingen op de kaart is positief roddelen: praten over iemand door alleen positieve dingen van die persoon te benoemen. Het hardop uitspreken van elkaars goede kwaliteiten brengt meer voldoening dan roddelen over slechte eigenschappen.

Behangtafel

“De uitdagingen op de kaart zijn een inspiratiebron", legt Ouwerkerk uit. "Het maakt niet uit wanneer iemand start met de uitdagingen. Op dag veertien staat ‘Verras iemand met een bloemetje’. Maar dat kan natuurlijk ook op een andere dag.” Een andere voorbeeld van een uitdaging op de kalender is ‘Deel je spullen.’ “Laatst heb ik mijn behangtafel uitgeleend aan iemand die ik helemaal niet ken. Op een website voor het uitlenen van spullen had ik de oproep van die man gezien. Ik vertrouwde erop dat hij de behangtafel zou terugbrengen en dat deed hij ook.”

Groeien

Elkaar een helpende hand bieden, een praatje maken, complimenten geven, verrassen met iets kleins en spullen uitlenen geeft een prettig gevoel. Positiviteit kan zo groeien. “We weten dat iemand iets dertig keer moet doen om het eigen te maken, dus we hopen dat mensen na de challenge de aardige gebaren opnemen in hun dagelijks leven. Dan is ons project helemaal geslaagd”, zegt Ouwerkerk.

Aanmelden
Aanmelden voor de uitdagingen kan via het mailadres middelburgdoetgoed@welzijnmiddelburg.nl of volg de challenge op de Facebook-pagina: Welzijn Middelburg. Foto’s en ervaringen delen wordt zeer gewaardeerd door Stichting Welzijn Middelburg.
 

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief