Op een 111-jarig jubileum mag je trots zijn.
Op een 111-jarig jubileum mag je trots zijn. Foto: Jan de Jonge

Expo over 111-jarig OKK in Westkapelle

Door: Britta Janssen Actueel

WESTKAPELLE – Muziekvereniging OKK Westkapelle opent vrijdag (19 april) een expositie in het plaatselijke dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis. Het 111-jarig jubileum is aanleiding voor een feestelijk jaar, met onder andere een speciaal voor de verenging gecomponeerd muziekstuk.

Eind negentiende eeuw schoten de fanfarekorpsen als paddenstoelen uit de grond. Westkapelle was in 1908 relatief laat met de oprichting van de fanfare OKK Westkapelle. Een aantal leden was daarvoor lid geweest van de zangvereniging, die dezelfde naam droeg. “Het begon als een mannenbastion uit de gegoede burgerij,” vertelt Jan Kaland (70). Hij is sinds zijn elfde lid van de vereniging en begon als slagwerker. Toen er behoefte was aan blazers, ging hij trombone spelen.

Biografie
Kaland kent OKK Westkapelle door en door. Als voormalig bestuurslid en schrijver van de biografie van OKK, weet hij veel over het ontstaan en de veranderingen in de loop der jaren. “In 1956 werden de eerste schoolmeisjes lid van de vereniging. Maar ze bleven nooit lang, want zodra ze gingen trouwen, stopten ze om voor hun gezin te kunnen zorgen. Tegenwoordig is het wel anders, het zijn nu voornamelijk vrouwen die lid zijn.”

Veranderingen
OKK Westkapelle telt ongeveer vijftig leden. Onder leiding van Cora Knuijt als dirigente en Ina Minderhoud als voorzitter gaat het de muziekvereniging voor de wind. In november 2018 promoveerde de brassband van de vierde naar de derde divisie tijdens het concours in Veldhoven. Het repertoire bestaat uit licht klassieke werken en popmuziek. “Er zijn tegenwoordig veel componisten die zich toeleggen op brassbandmuziek. Stefan Knuijt heeft speciaal voor het jubileum voor ons een stuk gecomponeerd waarin hij het Westkappels volkslied heeft verwerkt.” De muziek die heden ten dage gespeeld wordt is vele malen moderner dan waar het ooit mee begon. Daarnaast is de bezetting van het orkest anders. Muziekvereniging OKK begon als fanfare met koperblazers, waaronder saxofoons. In de jaren ’60 nam de populariteit van fanfaremuziek af, onder andere door de komst van de Beatles en Jimi Hendrix. “In 1971 stapte de vereniging over naar een brassband, want die bezetting is kleiner dan bij een fanfare.”

Hulp

De jubileumcommissie, waarvan Kaland deel uitmaakt, heeft veel tijd gestoken in het uitzoeken van het OKK fotoarchief en privé-albums. Op zoek naar mooie foto’s en voorwerpen van de afgelopen 111 jaar, kreeg de jubileumcommissie hulp van Stichting Cultuurbehoud Westkapelle. “Er zijn ongeveer tachtig foto’s geselecteerd. Ook stallen we oude uniformen, kasboeken en diploma’s van concoursen uit in vitrines.” De opening van de expositie vrijdag wordt ingeleid door een vernissageconcert, waarbij het jubileumstuk gespeeld wordt. De jongste leden, Noa en Luca Menheere, en het oudste lid, Kees Pouwelse, openen de expositie. Het vernissageconcert begint om 16.00 uur. De toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie over OKK Westkapelle en een overzicht van alle feestelijke concerten dit jaar op: www.okkwestkapelle.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief