Afbeelding

Praktijkondersteuner kan kind sneller helpen

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG/DOMBURG - De proef met de inzet van praktijkondersteuners bij huisartsenpraktijken om kinderen en jongeren tot achttien jaar met psychische problemen te helpen, werpt zijn vruchten af. “Door er eerder bij te zijn, kun je klachten sneller stabiliseren en is doorverwijzing naar dure, specialistische zorg in veel gevallen te voorkomen”, legt de Vlissingse zorgwethouder Albert Vader uit. De proef begon bij vier Walcherse huisartsenpraktijken. Dit jaar doen er twintig mee en voor 2020 is het de bedoeling deze werkwijze voor heel Zeeland mogelijk te maken.

In 2017 en 2018 heeft de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (ZHCO) de proef uitgevoerd in samenwerking met de drie Walcherse gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere en vier huisartsenpraktijken. Deze huisartsen namen een praktijkondersteuner (POH-er) in dienst die jeugdigen met psychische of psychosociale problemen en hun ouders vroegtijdig ondersteunt.

Voorkomen
‘Het belangrijkste resultaat is dat bij de meeste patiënten doorverwijzing naar de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is voorkomen’, staat in een nota van de gemeente Vlissingen over de proef. ‘Van de honderdtien casussen zijn er slechts veertien doorverwezen naar de specialistische GGZ. Van het totaal zijn 102 casussen volledig afgesloten, waarbij het kind zonder hulp zelf verder kon. Acht casussen zijn nog in behandeling.’

Weerbaarheidstraining

De kinderen en jongeren zijn bijvoorbeeld geholpen met assertiviteits- en weerbaarheidstrainingen of beeldende therapie. ‘Na een aantal behandelgesprekken kan een groot deel van de doelgroep zelf verder, waarmee we doorverwijzing naar specialistische GGZ voorkomen en deze jeugdigen geen stempel “GGZ” krijgen. Voor ouders blijft de zorg bij de vertrouwde huisarts dichtbij en drempelverlagend.’

Samenwerking

Om de kinderen en jongeren te bereiken legt de POH-er ook contacten met jeugdartsen, het onderwijs en bijvoorbeeld sportverenigingen. Medewerkers in het onderwijs leren van de praktijkondersteuner signalen vroeger te herkennen en te melden.
Wel bestaat het risico dat niet alle scholen direct deelnemen aan de samenwerking met de POH-er jeugd. ‘In de pilot-fase is veel tijd besteed aan de samenwerking met de scholen. De ervaring leert dat het enige tijd kost om de samenwerking te versterken.’

Effecten

Als duurdere, specialistische jeugdhulp minder vaak nodig is om een kind te helpen, gaan ook de kosten voor de gemeenten omlaag. “We verwachten hiervan in 2020 de eerste effecten te kunnen zien”, aldus Vader. De gemeenten betalen voor de inzet van de praktijkondersteuners mee aan de werving, het overleg en de samenwerking met het onderwijs. De zorgverzekeraar betaalt de feitelijke behandeluren.

Wens

Vader is blij met de resultaten van de proef en zegt dat deze uitkomsten aansluiten bij onderzoeken elders in het land. Steeds meer gemeenten gaan over tot het ondersteunen van de inzet van POH-ers bij huisartsen. “Dit is een langgekoesterde wens van mij, omdat je er met de inzet van een praktijkondersteuner veel eerder bij bent als het niet helemaal goed gaat met een kind.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief