Tijdens de Beach Cleanup Tour ruimen vrijwilligers afval op langs de Zeeuwse kust.
Tijdens de Beach Cleanup Tour ruimen vrijwilligers afval op langs de Zeeuwse kust.

Vrijwilligers maken Noordzeestranden schoon

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Duizenden vrijwilligers ruimen van 1 tot en met 15 augustus afval op bij de Nederlandse stranden langs de Noordzee tijdens de Beach Cleanup Tour.

Tijdens de zevende editie van deze landelijke schoonmaakactie staat wegwerpplastic centraal. Een groot deel van het afval op de stranden bestaat uit onder meer snoepverpakkingen, doppen en rietjes. Dat zamelen de vrijwilligers apart in.

Vondsten

De schoonmaaktour begint op 1 augustus, in het noorden op Schiermonnikoog en in het zuiden in Cadzand. Na twee weken en 31 etappes afvalruimen komen de groepen vrijwilligers op 15 augustus samen in Zandvoort. Tijdens de feestelijke afsluiting van de tour worden de resultaten, zoals het aantal kilo's opgeruimd afval en bijzondere vondsten bekendgemaakt. 

Verstrikt

Met de Beach Cleanup Tour vraagt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers aandacht voor vervuiling van strand en zee. 'Vogels, vissen en zeezoogdieren zien het plastic aan voor voedsel of raken erin verstrikt', aldus de stichting. 'Gelukkig steken steeds meer mensen hun handen uit de mouwen voor een schone zee.' 

Vorig jaar vroeg de stichting tijdens de strandopruimactie aandacht voor ballonnenvervuiling. 'Inmiddels heeft 55 procent van de gemeenten ontmoedigingsbeleid voor of een verbod op ballonoplatingen.'

Inschrijven

Kijk voor meer informatie en aanmelding als vrijwilliger op www.beachcleanuptour.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief