Leerlingen van de Golfslag bij het skelet van Pieter. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Leerlingen van de Golfslag bij het skelet van Pieter. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Van potvis tot petfles

Door: Britta Janssen Actueel

OOSTKAPELLE – Tijdens de Veerse Week van de Zee ontving museum Terra Maris in Oostkapelle 117 leerlingen uit de groepen 5 en 6 van verschillende Veerse basisscholen. Wethouder Marcel Steketee van de gemeente Veere verwelkomde de kinderen in de landschapstuin van het museum. Hij vertelde dat de kust zeer kwetsbaar is en dat we allemaal een steentje kunnen bijdragen om de natuur te beschermen.

Het thema van de Veerse Week van de Zee was dit jaar ‘Van potvis tot petfles’. De leerlingen volgden drie activiteiten waarbij ze leerden over wat er leeft in de zee en wat er allemaal op het strand aanspoelt. Potvis Pieter was eind 2017 een bijzondere vondst. Het skelet van Pieter is te bezichtigen in Terra Maris en spreekt met zijn twaalf meter tot de verbeelding. De geur bij het skelet is eveneens indrukwekkend.

Zeekat
Quinten (9) zit in groep 6 van De Golfslag in Domburg en heeft Pieter al vaker gezien. “Ik was erbij toen Pieter op het strand lag. Toen leek hij nog groter dan nu. Zijn huid was net rubber.” De kinderen lezen de informatieborden van de expositie, zodat ze met voldoende kennis aan de Grote Potvis Quiz kunnen beginnen. Quintens klasgenoot Luka (9) weet het allermeeste en wint de quiz. Ook op het strand blijkt hoeveel Luka al weet van de zee; hij herkent de witte ovale botten als het skelet van een inktvis. De strandjutgids legt uit dat het gaat om de zeekat die ook wel sepia wordt genoemd. De inktvissoort zwemt in de Noordzee en Oosterschelde, waar de eitjes gelegd worden. De eitjes zijn aan het begin van het seizoen zwart, maar naar mate de zomer vordert worden de eitjes doorzichtig. Het is Luka die als eerste roept dat dit komt door het opraken van de inkt van de zeekat, en hij heeft gelijk.

Minuscule zeester
Tijdens het strandjutten vindt de groep een grote verscheidenheid aan leven dat afkomstig is uit de zee, waaronder een eierkapsel van de wulk, schelpen en zelfs zeesterretjes. Robin (9) heeft super scherpe ogen, want hij vond in het zand een zeesterretje van 2 millimeter. “Ik zag hem gewoon ineens liggen,” vertelt Robin over zijn bijzondere vondst. De groep vindt ook verschillende soorten zeewier. De strandjutgids legt uit dat zeewier, net als bomen, de lucht zuivert. Het lijkt op het strand misschien rommelig, maar zeewier is juist een teken van een gezonde zee. Het plastic dat op het strand gevonden wordt is daarentegen geen goed teken.

Knijpers
Zodra een pick-up van Stichting Strandexploitatie Veere het strand op rijdt vragen de kinderen zich af wat de wagen komt doen. De chauffeur stapt uit en ‘tovert’ een doos met waterijsjes uit de laadbak en deelt ze uit. De verpakkingen worden allemaal verzameld in een afvalzak. Zwerfafval creëren is immers niet te bedoeling. Op het strand bij Oostkapelle is relatief weinig afval te vinden, maar op andere stranden spoelt nog altijd veel aan. Het opruimen van plastic, zowel op stranden als in bossen en woonwijken krijgt alle aandacht tijdens de plastic soep-activiteit. Ook het consuminderen van plastic, door bijvoorbeeld een drinkbeker in plaats van een wegwerpflesje te gebruiken, komt aan bod. De kinderen vinden het verhaal over de plasticsoep niet zo interessant, maar zodra ze met de knijpers aan de slag mogen om het strand schoon te maken straalt het plezier er vanaf. Opruimen is een leuke en dankbare activiteit, hoewel Terra Maris, Stichting Strandexploitatie Veere en de gemeente er alles aan doen om het opruimen van zwerfafval in de toekomst niet meer nodig te laten zijn. Bewustzijnsactiviteiten als Week van de Zee dragen hieraan bij.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Op het strand vind je van alles. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief