Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Ben Biondina

Landelijke kunstprijs voor Kathrin Ginsberg

  Actueel

DOMBURG - Kathrin Ginsberg, directeur van het Centrum voor Beeldende Kunst Zeeland, heeft een Gouden K gewonnen. Ze krijgt de landelijke onderscheiding onder meer vanwege haar inzet voor de Grote Kerk in Veere.


Ginsberg ontvangt de Gouden K op zaterdag 9 november tijdens de Nationale Kunstdagen in Nieuwegein, uit handen van de Veerse wethouder Bert van Halderen. De gemeente Veere heeft haar voorgedragen voor de jaarlijkse prijs.

Uitzonderlijk

Gouden K’s worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst of beeldend kunstenaars. ‘Veertig gemeenten hebben een voordracht gedaan’, laat de gemeente Veere vrijdag weten. ‘Omdat jaarlijks maximaal 10 Gouden K’s worden toegekend, hebben een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek 10 personen geselecteerd.’ 

Grote Kerk

Ginsberg is om meerdere redenen belangrijk voor de beeldende kunst in Veere, aldus de gemeente. Zo was ze van november 2017 tot november 2018 kwartiermaker voor de ontwikkelingen in de Grote Kerk in Veere. ‘Ze heeft een voortrekkersrol gespeeld bij de voorbereiding van samenwerkingen met landelijk bekende organisaties en musea, zoals Amsterdam Sinfonietta, FOAM en Eye.’ Op initiatief van Ginsberg draait volgende zomer het project ‘Kerkmeester’, waarbij Folkert de Jong in de Grote Kerk een kunstwerk realiseert. Het hele proces van de totstandkoming is toegankelijk voor publiek. ‘De ontwikkelingen in de kerk leidden er mede toe dat het Rijk Zeeland nu aanmerkt als stedelijke regio, volgens het advies van de Raad voor Cultuur.

Buitenruimte

Dankzij Ginsbergs bemoeienis zijn er in de gemeente Veere meerdere kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd. ‘Zij doet haar werk met liefde en deskundigheid. In goed overleg met lokale organisaties, inwoners van de betreffende kernen en de dorps- en stadsraden lukt het haar elke keer weer een spraakmakend object te plaatsen.’ Voorbeelden hiervan zijn het Molukse monument op de zeedijk van Westkapelle van Trinette Ledeley, ‘Being There’ aan de Duinweg in Oostkapelle van Marcel Smink en de Gouden Halve Rijder in Serooskerke van Iris LaRütte.
Momenteel werkt Ginsberg mee aan de realisatie van het kunstwerk ‘De dans van de molenaarsdochters’ in Gapinge van Elisabet Stienstra. 

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief




<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES