Barbara Visser mag aanblijven als staatssecretaris van Defensie.
Barbara Visser mag aanblijven als staatssecretaris van Defensie. Foto: Nia Palli

Visser overleeft motie van afkeuring over kazerne

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie heeft donderdag in het marinierskazernedebat in de Tweede Kamer een motie van afkeuring overleefd.

Na het debat diende de SGP de motie van afkeuring in, omdat Visser de leden van de Tweede Kamer en Zeeuwse bestuurders niet heeft verteld over haar twijfels om de marinierskazerne naar Vlissingen te verhuizen. Bij het staken van de stemmen was een hoofdelijke stemming nodig voor uitsluitsel. Daaruit bleek dat een nipte meerderheid van de Kamerleden voor het aanblijven van de staatssecretaris was; 67 tegen 63 stemmen.

Excuses

In het uren durende debat in de Tweede Kamer bood Visser donderdag haar excuses aan voor haar aanpak van de verhuizing van de marinierskazerne. “Ik had mijn twijfels over de verhuizing naar Vlissingen moeten delen met Zeeland en de Tweede Kamer en dat heb ik niet gedaan. Dat was fout.” 

In 2012 zijn de contracten getekend voor de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen. Vrijdag maakte vice-premier Hugo de Jonge na de ministerraad bekend dat het kabinet de verhuizing naar Vlissingen heroverweegt. Na onderzoek naar alternatieve locaties, waarover Visser de Zeeuwen nooit heeft geïnformeerd, zou Nieuw Milligen in Gelderland als betere locatie naar voren komen. Bij verhuizing naar Vlissingen vreest Visser voor een leegloop van het korps.

Ruimhartig

Voor de zomer wil het kabinet een besluit nemen over de heroverweging. Dat moet vergezeld worden van een compensatieplan voor Zeeland. De kazerne moest onder meer de sociaal-economische structuur van de provincie versterken. “Dat de directe schade voor Zeeland vergoed wordt, daar is geen discussie over”, zie Visser donderdagmiddag. “De indirecte schade moet de speciaal adviseur de komende tijd in beeld brengen. Die kan financieel gecompenseerd worden, maar ook op andere manieren.” Die adviseur is inmiddels aangesteld, in de persoon van minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Directe schade zijn onder meer de miljoenen die de Zeeuwse overheden de afgelopen jaren al investeerden in het bouwrijp maken van de grond voor de kazerne. Indirecte schade is bijvoorbeeld de imagoschade voor Zeeland, nu de provincie wordt neergezet als regio waar mensen niet zouden willen wonen. "De imagoschade is onbetaalbaar", stelde de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, vrijdag na het nieuws uit de ministerraad al. ‘Zorg dat de compensatie ruimhartig is’, was donderdag aan het einde van het debat de boodschap van Kamerleden aan de staatssecretaris.

Teleurgesteld

Zo'n 140 Zeeuwen, onder wie verschillende Zeeuwse bestuurders, waren met bussen naar Den Haag afgereisd om het debat te volgen. Zij reageerden teleurgesteld op de uitkomst van het debat. 'Als staatssecretaris mag je dus liegen', concludeerde de Vlissingse wethouder Albert Vader op Twitter. 'Dan bied je je excuses aan (herhaalt dat een aantal malen), dan mag je weer gewoon door. Enfin, nu dus vol gaan voor compensatie.' De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar twitterde vele excuses en Kamerbrede kritiek te hebben gehoord op de wijze waarop het kabinet met de Zeeuwen omgaat. 'Maar het kabinet komt weg met het besluit over de marinierskazerne. Zeeland moet nu keihard aan de slag met de kabinetsadviseur over compensatie. Het kabinet heeft een zware schuld in te lossen.'
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief