‘Vertrouwen inwoners herstellen is eerste prioriteit’
Het gemeentehuis van Veere in Domburg.
Het gemeentehuis van Veere in Domburg. (Foto: Leonard Passchier)

‘Vertrouwen inwoners herstellen is eerste prioriteit’

  Actueel

DOMBURG - Herstel van het vertrouwen van de inwoners in de gemeente Veere. Dat is de eerste prioriteit voor de Veerse politieke partijen, schrijft Wouter van Zandbrink vrijdag in zijn verslag over de informatie en formatie. Zowel de coalitie- als oppositiepartijen moeten hierin hun verantwoordelijk nemen en burgemeester Rob van der Zwaag moet dit goed sturen, benadrukt Van Zandbrink.


‘Het versterken van het vertrouwen van de inwoners vraagt een gemeenteraad met een open en constructief debat’, schrijft Van Zandbrink. Ook moeten ze inwoners hierbij beter betrekken, zeker als Veere beleid meer samen met inwoners wil maken en uitvoeren.

Besmetting

Ook beveelt Van Zandbrink de partijen aan met elkaar te praten over de formatie na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. ‘Deze bestuursperiode kende een valse start door grote onzorgvuldigheden bij de coalitieonderhandelingen in 2018. Partijen voelen zich bedrogen.’ De afgelopen twee jaar is dit niet geëvalueerd, aldus de (in)formateur. ‘Daardoor is “de besmetting” gebleven. Enkele verstoorde persoonlijke verhoudingen tussen raadsleden zijn nooit uitgepraat.’

Imago

Deze situatie heeft ook het imago van de gemeente beïnvloed. ‘De gezamenlijke en verbindende inspanning voor de inwoners is ver te zoeken. Inwoners zien bestuurlijk en politiek gedoe.’

Van Zandbrink is aangesteld in Veere nadat Dorpsbelangen en Toerisme Veere (DTV) vorig maand uit de coalitie met SGP/ChristenUnie en VVD stapte. Hij oordeelde dat een coalitie van DTV met PvdA/GroenLinks en CDA de beste optie is. Als formateur heeft hij Adri Roelse (DTV), Chris Maas (PvdA/GroenLinks) en Pieter Wisse (CDA) als wethouders aangewezen.

Meest gelezen

Meest geliked

Tjerk hoopt op veel post 20/1
‘Al die lieve reacties...ik word er stil van’ 21/1
Sneeuwpret in Middelburg 2 18/1

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief